Bebekler doğduklarında ne kadar görürler? Bebekler renkleri ne zaman görmeye başlarlar? Bebeğimin göz gelişimi nasıl oluyor? Bebeklerde göz gelişimi. Bebekler ne görür? Görme kilometre taşları nelerdir?
Bebeğiniz anne karnının sessiz ve karanlık konforundan çıkıp dış dünyanın gürültülü ve parlak ortamına geldiğinde ne görebilir? Net bir cevap vermek gerekirse, Doğduğunda pek bir şey göremez, ama elbette zamanla büyüdükçe gözleri gelişecek ve tam görme sağlanacaktır. Üstelik bu süreç çok hızlı ilerleyecektir.
Yaşamın ilk altı ayında, görme beyin gelişimi ile yakından bağlantılı olduğundan, bebeğin görme yeteneği seri bir şekilde gelişir. Bebeğinizin beyni atak zamanları ve büyüme haftaları ile olgunlaşır, görme yeteneği bu sayede gelişecektir.
Bebeğinizin görme ile ilgili eriştiği bu kilometre taşlarının neler olduğunu öğrenmek için yazının devamını okuyup bilgi sahibi olabilirsiniz.
Hamileliğin 4. haftasında bebeğin gözleri büyümeye başlar ve 16. haftada ışığı algılayabilir düzeye gelir. Ancak bir fetüsün göz kapakları 26 haftalık gebeliğe kadar kapalı kalır - ve o zaman bile, rahimden görüş oldukça sınırlıdır. Yenidoğan bebeğinizin görebileceği en uzak mesafe kollarınızdan yüzünüze olan mesafedir (yaklaşık 20-25cm). Doğumdan sonra bebeklerin size direk olarak göz teması kurması olası iken, gözlerini sıkıca kapalı tutması da olasıdır. Her zaman dediğimiz gibi her bebek farklıdır. Bazıları içinde bulunduğu bu yeni dünyaya uyum sağlamak için zamana ihtiyaç duyarken bazı bebekler doğal olarak yüzlere veya nesnelere odaklanacaktır. Her iki durumda da yenidoğan bebeğiniz ilk ayında bolca uyuyacağından gözleri büyük ölçüde kapalı kalacaktır. Henüz nesne takibi yapamayacaktır, ama nesnelere ve yüzlere bakmaktan çok hoşlanacaklardır. DoerKids yüksek kontrast kartları doğumdan itibaren ilgilerini çekecektir.
Uzmanlar tam olarak kaç farklı renk algıladıklarından emin olmasa da bebekler artık bu aylarda renk tonlarını ayırt edebilir. Bazı bebekler ona bakan kişinin yüzünü tanımaya başladı bile, ancak hala görüşleri bulanıktır. Genellikle 6 haftalık civarı ilk gülümseminizi almanız muhtemeldir. Prematüre bebeklerin göz gelişimi biraz daha uzun sürebilir, ama merak etmeyin çok kısa bir zamanda akranlarını yakalayacaktır.
Odada uzaktan kendisine doğru gelen kişiyi görüp heyecanlanmasını artık bekleyebilirsiniz. Hafif uzaktan ona el sallayıp öpücükler attığınızda da artık sizi gördüğünü gülümseyerek belli etmesi muhtemeldir. 4 aylıkken, bebeğiniz gözleriyle daha hızlı hareketleri izleyebilir, derinliği algılayabilir ve hatta hareketli nesneleri yakalayabilir.
Hedefini her seferinde tutturabilmek için henüz el göz koordinasyonu gelişmektedir.
Bu ayların en önemli kilometre taşı gözlerin beraber çalışmaya başlamasıdır, nesneleri bu şekilde artık rahatlıkla takip ederken zamanla derinlik algısını da geliştirecektir. Bebeğiniz artık yüzünüzü daha rahat bir şekilde tanıyabilir. Renk tonlarındaki farklılıkları (özellikle kırmızı ve yeşil) fark edebilir ve hatta kendi tercihlerini belli etmeye başlayabilirler. 4. ayın bitiminde artık bebeğinizin gözleri tamamen gelişmiştir.
İlk doğum günü ve bebeğiniz nihayet etrafındaki yetişkinleri çok net görebilir.
Bebeğinizin görme yeteneğini artırmanın yolları nelerdir? Bebeğimin görme duyusunu nasıl uyarırım? Bebeğimle görme egzersizleri neler yapabilirim?
Emzirirken veya biberonla beslerken, yüzünüz yenidoğan bebeklerin görebileceği kadar bile yakındır işte tam bu anlarda onunla gözlerinin içine bakarak konuşun. Zaten sizi izlemek ve dinlemek bebeklerin en çok sevdiği şeydir. Bu aranızdaki bağı arttır iken dil gelişimine de katkı sağlayacaktır.
Bebekler yüksek kontrast renkleri, parlak renkleri ve ışıklı şeyleri severler. Bebeğiniz oturana kadar sırt üstü pozisyonda koyduğunuz yerlere parlak kurdelalar asabilir, yatağına dönence bağlayabilir, karın üstü egzersiz pozisyonunda DoerKids bebek aynası ve zeka kartlarını kullanabilirsiniz.
Bebeğinizi bol bol aynaya baktırın, kucağınızdayken sırt üstü ve karın üstü pozisyonlarda DoerKids Bebek aynası bu konuda size epey yardımcı olacaktır. Yaklaşık 12 -15 aylık olana kadar kendilerini tanıyamasalar da, aynadaki yansımanın hareket etmesi, gözle takip edebilmesi çok hoşlarına gidecektir.
Bebeğinizi etrafı görebilecek şekilde pusetle gezdirin, kanguruda etrafı görebilecek şekilde talıyın. Sahilde yürüyüşe çıkabilir, mahallenizde dolaşabilirsiniz, bakkal alışverişi yapıp arkadaş grubunuzla buluşabilirsiniz. Çevresindeki dünyayı gözlemlerken aynı zamanda sözel gelişimini artırmak için gördüklerinizi sesli olarak bebeğinize aktarmanız onun dil gelişimi için faydalı olacaktır.
Bebeklerde ilk 4 ay şaşılık olabilen bir şeydir, 4 aydan sonra hala devam ediyorsa, bebeğiniz sizin yüzünüze odaklanmıyor ve sürekli aynı noktaya bakıyorsa, 4.ayı doldurduktan sonra hala nesneleri takip edemiyorsa, 7. ayını doldurmuş bebeğin yeni, parlak, ışıklı bir oyuncak dikkatini çekmiyorsa hemen bir göz doktoruna danışın. Rutin gittiğiniz aylık doktor kontrollerinde çocuk doktoru eğer bir endişesi var ise sizinle paylaşacaktır. Çocuk doktorunun farkında olmadığı yukarıdaki gibi durumlarla karşılaşırsanız doktorunuza da danışarak göz muayenesine gidebilirsiniz. Ayrıca bebeğinizin gözleri sürekli şişkin, sürekli kızarık veya kuru ise ışığa duyarlı ve fazlasıyla kaşınıyorsa ayrıca çok hızlı hareket ediyorsa doktorunuza mutlaka endişelerinizi belirtiniz.