Bir çocuk bir yapbozu tamamladığında, farkına bile varmadan birçok beceri edinir.
Puzzle oynamak, bir çocuğun fiziksel becerileri üzerinde önemli bir etkiye sahiptir ve küçük kasların koordinasyonu yoluyla ince motor becerileri geliştirir. İnce motor becerilerini ustalıkla geliştiren çocuklar, yazmayı, çizmeyi ve enstrüman çalmayı diğerlerine göre daha kolay bulma eğilimindedir.
Puzzlelar, bir çocuğun bir parçayı doğru alana nasıl yerleştirmesi ile ilişkili problem çözme becerilerini, görsel-mekansal farkındalık yoluyla bilişsel becerilerini , elleri ile parçaları nasıl kavrayacağını ve toplayacağını öğrenerek ince motor becerilerini, parçaları yerleştirerek el/göz koordinasyonunu, akranlarıyla birlikte yapbozları tamamlayarak sosyal becerilerini geliştirmelerini sağlar.
Sayılara, alfabelere veya hayvanlara dayalı yapbozlar, bir çocuğa bu kavramları öğrenme ve bilgilerini geliştirme olanağı sağlayacaktır. Çocuklar farklı yapbozlar tamamlamaya başladıkça benlik saygısı ve özgüveni de artacaktır. Farklı yapboz türlerinde farklı yöntemler kullanarak çocuklar sorunları nasıl çözeceklerini öğrenirler.
Parça - bütün kavramları
Görsel - algısal becerileri
Dikkat ve konsantrasyon
Hafıza
Özgüven ve başarı duygusu
El-göz koordinasyonu
Kaba motor beceresi
İnce motor becerileri
Dil becerileri
Erken matematik becerileri
Problem çözme becerisi
Düşünme becerileri
Sosyalleşme
Azim