Image
25 Şubat, 2023

Tummy Time Oyunları

Karın Üzeri Egzersizlerinizi Keyifle Yapın

Tummy time ile bebeklerin anne karnındaki C pozisyonun tersi yönde durmasını ve gerilmiş kaslarını gevşetmesini, gevşemiş kaslarının ise kasılmasını amaçlıyoruz.

Karın üzeri egzersiz - tummy time - diyince ilk aklımıza gelen hemen bebekleri yere koymak olsa da vücudun alışma sürecini daha az sancılı geçirmenizi sağlayacak başka pozisyonlarda mevcuttur.

Yani burada esas önemli olan vücudun alışmasıdır. Unutmayın sağlıklı bebeğiniz karın üzeri durmakta zorlandığı için ağlar, hadi gelin ona ufak dokunuşlarla destek olalım.

Neler Yapabilirim?

0-3 Ay

Şarkılar Ve Ninniler - Bebeğinize şarkı söyleyin, onu sakinleştirmenin en hızlı yollarından biri sizin ses tonunuzdur. Anne karnındayken en çok duyduğu sesler doğumdan sonra da bebeğinizi sakinleştirecek seslerdir. Belki sizin sesiniz, belki bir müzik. İletişimin temellerini atacağınız yenidoğan döneminde bol bol şarkı söyleyerek farkında bile olmadan dil gelişimini tetiklemiş olursunuz. Haydi bir kaç çocuk şarkısı veya tekerlemesi öğrenenin.

Uçtu Uçtu Bebeğim Uçtu - Farklı karın üzeri duruşlarından kolda tutma pozisyonundayken ileri geri belirli bir ritimde salının. Bebeğinizin vestibular sistemini geliştirmeye başladınız bile.

Bebek Masajı - Bebek masajı yaparken sırt masajına geldiğinizde tummy time yapıyor olacaksınız. Biraz yağ bir kaç dakikalık dokunuşlar, size güçlü bir ebeveyn bağı ve güçlü bir bebek olarak dönecektir. 

Bebek Aynası - Ayna kullanımı, bebeklerin en sevdiği şey yine bebek yüzüdür. Hele de kendi yüzü. Yenidoğan döneminde aynadaki kişinin kendisi olduğunu henüz anlayamaz ama düzenli kullanımla ayna ile neler yapabileceğine siz de şaşıracaksınız. Kırılmaz bir bebek aynası ile güvenle oynayabilir, yalayabilir ve öpücükler kondurabilirler. Kırılmaz aynanızı bebeğinizin beşiğine, yere, mama sandalyesine koyabilir gülücüklerin tadını çıkarabilirsiniz. Bebeğinizi kırılma riski olan bir ayna ile asla yalnız bırakmayınız.

Ses Nereden Geliyor - Ses çıkaran oyuncaklar kullanın, marakas yada diğer perküsyon enstürmanlarını ilk günden itibaren oyunlarınızda kullanabilirsiniz. Sesin nereden geldiğini anlamaya çalışırken bebeğiniz daha fazla karın üzerinde kalacak ve güçlenecektir. Burada en önemli nokta - yenidoğan döneminde - yüksek ses ve ışık veren elektronik oyuncaklardan kaçınıyor olmanız. Bunlar bebeklerin dikkatini çekmekte fakat beyinlerini uyku durumuna sokmaktadır. Özellikle yanıp sönen ışıklı oyuncaklar yenidoğan döneminde göz gelişimini tehlikeye atmakta ve göz hasarları oluşturabilmektedir. Duyusal şişesine koyduğunuz mercimeklerden yaptığınız marakas hem görsel hem de işitsel açıdan yeterli olacaktır.

Bebek Salıncağı - Bir veya iki havluyu rulo olacak şekilde dürün. Karnının üzerine koyduğunuz bebeğinizi bir sağa bir sola nazikçe sallayın. Bu hafif salınımlar bebeğinizin dengesini geliştirmesine destek olmaya başladı bile.

Her dakika önemlidir. Bir dakikadan ne olacak demeden ilerlediğinizde farkı göreceksiniz.

3-6 Ay

Yüz Yüze Karın Üzeri Sohbet - Karşılıklı yüz yüze pozisyonu, ne çok sert ne çok yumuşak bir zemin kullanmalıyız, uygun bir halıya veya oyun matına karşılıklı uzanın. Bu göz teması bebeğinizin hoşuna gidecektir. 

Yoga Silindiri - Bir havluyu dürerek veya havuz makarnalarını bir müslin ile örttükten sonra bebeğiniz tummy time pozisyonundayken koltuk altına yerleştirin. En çok yapılan hatalardan biri bu düzeneği kurup bebeğin ellerinin yere değmiyor olması. Burası önemli çünkü bu poziyonun amacı bebeğinizin göğsünü bir miktar destekleyip onun ellerini kullarak kendini yukarıya itmesini sağlamak. Koyduğumuz destek bebeğimizin daha uzun süre karın üzerinde kalmasını sağlayarak onun bir sonraki aşama için omuzlarının ve üst vücudunun güçlenmesine destek olacaktır. En güzeli de bu pozisyondayken çok daha geniş bir bakış açısına sahip olacak ve tummy time dan daha keyif alacaktır.

Hemen Yakında - Bebeğiniz için kavraması kolay olan bir top edinin belirli bir mesafe uzağına topu konumlandırın. Dikkatini dağıtmamak adına etrafta başka oyuncak olmamasına dikkat edin. Teşvik edici sözlerinizle onu destekleyin ve çabasına hayran kalın:)

Duyusal Tepsi - Kenar kalınlığı yüksek olmayan bir tepsinin içini su dolduralım. Bebeğimiz bu suya değebilsin. Minik parmaklarıyla su sıçratmasına izin verin ve çok yönlü bir gelişim sağlayın.

Ce-e - Ce-e oyunlarını oynayarak bebeğinizin odak noktasını değiştirin. Ellerinizi kullanarak veya bir battaniye altına saklanarak belirli aralıkta gülümsemenizle ce-e oynayın. Nesne devamlılığını yaklaşık 9 aylıkken öğrencek bebeğinizin, ilk günden itibaren dikkatini çekecek Ce-e oyunları, gelişim destekleme de çok sık kullanılmaktadır. Yıllardır süren bu oyunu haydi devam ettirelim.

Görsel Takip - İlk günden itibaren kullandığınız yüksek kontrast kartları ile tummy time da duran bebeğinizi şaşırtabilirsiniz. Kartların arkasına saklanabilir, kartları takip etmesi için takip edebildiği ve dikkati dağılmadığı hızda sağa sola yukarı aşağı kartları ilerletebilirsiniz. Boyun kaslarının esnemesi uzaması için çok gerekli olan bu dönüşleri hemen hemen her gün uygulayın.

Bebeğinizi karın üzerine onun en keyifli anını yakaladığınızda koyun. Her zaman dediğimiz gibi ne çok aç, ne çok tok, ne çok sıcak ne çok soğuk, altları temiz, gazı alınmış, uyku halinde olmayan bebek karın üzeri oyun zamanından keyif alacaktır. Keyifli Egzersizler:)


Biliyor muydunuz ?

Sağlıklı bebekler eve geldikleri ilk günden itibaren karın üzeri egzersiz dediğimiz Tummy Time olarak dünyaca bilinen pozisyonu uygulamalıdır.

Tummy Time bebekler için olmazsa olmazdır. Gereklidir. Düzenli uygulanması gerekir. Vücut, motor ve duyusal gelişim basamaklarına beklenen zamanlarda ulaşması ve sağlıklı bir beden yapısı oluşturması için mutlaka yapılmalıdır.