1-2 Yaş

1-2 Yaş

Doğduğu andan itibaren her geçen gün gelişen bebekler, 1 yaşında bazı fiziksel yetilere sahip olurlar. Kendini ve yapabileceklerini keşfetmeye başlayan bebek, ebeveynlerinin yardımı olmadan adım atmaya başlar. Tırmanma, zıplama, koşma gibi pek çok fiziksel aktivitede bulunabilen çocuk, özerkliğini ilan etmeye başlar.

1-2 yaş aralığında hafif eşyaları kavrayıp taşımak, topa vurmak, eşyalara tırmanmak, merdiven inip çıkmak gibi birçok şeyi tek başına yapabilir. Bebeğin kalem tutmaya da başladığı bu yaş aralığında kaba motor becerilerdeki gelişim göze çarpar.

Çocuk gelişiminin sağlıklı bir şekilde sürmesi için bazı materyal ve aktivitelere ihtiyaç duyulur. Bilişsel, dilsel, fiziksel ve duygusal gelişimin devam ettiği dönemde eğlenceli ve ilgi çekici ürünler tercih edilir.

1 yaşındayken tekrarlı hecelerden oluşan basit kelimeler kullanılır. Bebek 2 yaşına yaklaşırken büyük bölümü anlaşılan kısa cümleler kurmaya başlar.

Kendini ifade etmeye çabalayan çocuklara, küçük kural ve sınırlar konulabilir. Vücudunu tanımaya başlayan çocuk, farklı cisimlerin isim ve boyutlarını bilir. Görsel araçlar yardımıyla hafızası hızla gelişir.

Annesinden ayrışarak bir birey olduğunu fark etmeye başlayan çocukta bağımsızlık çabası ve inatçılık ortaya çıkabilir. 2 yaş sendromu olarak isimlendirilen bu süreçte çocuk, bazı zamanlar öfke nöbetleri yaşayabilir. Duygularını tanımlayıp tam olarak aktaramayan çocuk isteklerini ağlama veya saldırma davranışlarıyla gerçekleştirmeye çalışır.

1 yaşın ortasından 4 yaşa kadar sürebilen bu özerklik döneminde ebeveynlerin sakin ve sabırlı olması tavsiye edilir. Çocuğun iletişime kapalı olduğu durumlarda eğitici oyunlar ile dikkati farklı yöne çekilebilir. Bu sayede öfke ve ağlama nöbetleri kısa süre içerisinde atlatılır.

Eğitici kutu oyunu çeşitleri çocuğun gelişim sürecine katkı sağlamasının yanı sıra öfke problemlerinin de kısa süre içerisinde giderilmesine olanak tanır. Bu oyunların, çocuğun dikkatini çeken tasarımlara sahip olması son derece önemlidir. Aksi takdirde çocuk oyunla ilgilenmeyebilir.

Çocuğun, duygularını tanımlamayı ve tam olarak ifade etmeyi başaramadığı dönemde tercih edilen aktiviteler, duygusal ve sözel becerilerinin gelişmesini sağlamalıdır. Duygu tanımlama ve isteklerini net bir şekilde anlatabilmeyi öğrenebileceği pek çok materyal ve aktivite bulunur.

Bu materyal ve aktivitelerin çocuğun fiziksel, bilişsel, psikolojik ve duygusal gelişim sürecine uyum göstermesi gerekir. Yaşlara göre gelişim süreçleri belirlense de bu durum bazen değişkenlik gösterebilir. Bu nedenle çocuğun dikkatli bir şekilde gözlemlenerek özelliklerinin öğrenilmesi tavsiye edilir.

Çocukların gelişimine uygun şekilde geliştirilen yapboz parçalarının büyük ve kalın parçalardan oluşması tavsiye edilir. Detaysız, canlı renklere sahip büyük formlu görsellerin bulunduğu yapboz parçaları, 1-2 yaş aralığının kullanımına uygundur.

Puzzle türlerinin üretimin tercih edilen materyal, kaliteli ve dayanıklı yapıdan oluşmalıdır. Yıpranmaya karşın dirençi sağlayarak uzun vadeli bir kullanım imkanı oluşur.

Az sayıda parçadan oluşan puzzle seçenekleri, çocukların gelişiminde büyük rol oynar. Parça sayısı kademeli olarak artırılarak zorluk seviyesi yükseltilebilir.

Çocuk aktiviteleri arasında önemli bir yere sahip olan puzzle yapmak; kavrama, tutma, birleştirme gibi gerekliliklerin yerine getirilerek çocuğun ince ve kaba motor becerilerinin gelişmesine yardımcı olur. El göz koordinasyonuna katkıda bulunan oyunlar, ebeveynlerin beğenisini kazanır.

DoerKids tarafından 1-2 yaş aralığı için özel olarak hazırlanan puzzle ve kutu oyunları işlevsel yapıları ile çocuğun farklı yönlerden gelişimini destekler.

Görsel odaklı uzamsal zekanın gelişmesine olanak tanıyan puzzle, üzerinde yer alan desenler aracılığıyla çocuğun hayal dünyasını genişletir. Yapbozlar, görsellerin hafızaya işlemesinin ardından olgu, cisim ve canlıların daha sonra üç boyutlu olarak düşünülebilmesine olanak tanır.

Tümevarım ve tümdengelim yeteneklerinin gelişimine yardımcı olan puzzle sayesinde çocuğun sanatsal ve görsel yönleri gelişir. Resme bakarak yerleştirilen parçalar, hedef koyma ve hedefe ulaşma sürecinde sabır gösterme yetisini oluşturur.

Çocukların zorlandığı bir konu olan odaklanma, farklı aktivitelerle geliştirilebilir. İsteklerinin anlık olarak gerçekleşmesini bekleyen çocukların odaklanması için ilgilerini çeken eğlenceli görsel ve aktiviteler gereklidir. Küçük yaşlardan itibaren gelişim özellikleri gözetilerek tercih edilen puzzle seçenekleri sayesinde çocuğun odaklanma yönüne katkıda bulunulabilir.

Puzzle yapmak çocukların beyin gelişimine olumlu etkide bulunur. Bir araya getirilen parçaların bir bütün oluşturulması sağlanırken beyin hücreleri arasında çeşitli bağlantılar kurulur. Aktivitenin tekrarlanması, nöronlar arasındaki bağlantıları güçlendirirken farklı görsel ve zorluk seviyeleri yeni bağlantılar ortaya çıkarır.

Odaklanmanın artması ile beraber problem çözme becerisinin de oluştuğu süreçte çocuğun öz güveni yükselir. Kendine güvenen bir birey haline gelen çocuk, sorumluluk almaya ve kurallara uymaya yatkın hale gelir. Gelişen bütün bu özellikler yetişkinlik döneminde de büyük rol oynar.

Bir resme bakarak aynı resmin oluşmasını sağlayan parçaların bir araya getirilmesi, zor ve sabır sınayan bir aktivitedir. Bazı çocuklar puzzle yapmaktan hoşlanmazlar. Ancak puzzle yapmak odaklanma, sabır ve konsantrasyonun sağlanmasına yardımcı olur.

Çocuğun isteklerinin anlık olarak gerçekleşmeyeceğini öğrendiği aktivite, gerekli durumlarda yardım alarak kendi başına bir sorunun üstesinden gelmesini sağlar. Uyumlu parçaların bulunup birleştirilmesi çocuk için zorlayıcıdır. Görsel tamamlandıktan sonra ise çocuğun öz güveni artarak tek başına problem çözebileceğine dair inancı oluşur.

Desen, zemin ve biçim algısına ihtiyaç duyulan aktivite, bütün bu algıların yavaş yavaş gelişmesine olanak tanır. Zaman içerisinde ayırt etme, eşleştirme ve hatırlama yetileri güçlenerek yapboz pratik bir şekilde tamamlanır.

Puzzle tamamlandıktan sonra üzerinde yer alan görselden yola çıkılarak çocuk ve ebeveyn, hikayeler oluşturabilir. Hikaye oluşturma aşaması yaratıcı düşünmeye teşvik ederek çocuğun sanatsal yönünü besler.

Yapboz üzerinde yer alan figürleri tek başına kullanabilir veya birden fazla figür seçerek hikaye oluşturabilirsiniz. Zaman içerisinde çocuğun hikaye anlatmaya başlaması beklenir. Hikayeleri oluştururken ebeveynin çocuğu yönlendirmesi ve kademeli olarak zorluk seviyesini artırması gerekir.

Renkli Hayvanlar Baby Puzzle, çocuk gelişimi uzmanları tarafından geliştirilen kutu oyunları arasında önemli bir yere sahiptir. 16 x 14 cm ebatlarından oluşan kutu, pratik bir şekilde taşınarak ihtiyaç duyulan yerde kullanılabilir.

Yapbozun içerisinde toplam 18 adet parça bulunur. 6 farklı hayvan türünün renkli tasarımlarla oluşturulduğu puzzle, çocukların ilgisini çeker. Crayon eşleştirme olarak da isimlendirilen ürünün içerisinde tavşan, kedi, köpek, kuş, balık ve kaplumbağa figürleri yer alır.

Hayvanların formuna uygun şekilde kesilen kartların her biri, birbirini kusursuz bir şekilde tamamlayan iki adet büyük parçadan oluşur. Hayvanlar, farklı renklere sahiptir. Her hayvan türü ile aynı renkten oluşan bir renk kalemi yer alır.

Kedi sarı, köpek mavi, tavşan mor, kaplumbağa yeşil, kuş sarı ve balık kırmızı renktedir. Ekstra büyük parçalardan oluşan hayvan figürleri, çocuğun gelişim sürecine uygun şekilde birleştirilebilir. Başlangıçta bir veya iki adet hayvan figürüne ait parçalar karıştırılır. Zaman içerisinde farklı parçalar da karıştırılarak zorluk derecesi artırılır.

Hayvanların ve renklerin eğlenceli bir şekilde öğrenilerek görsel hafıza aracılığıyla işlenmesi, çocuk gelişimi için oldukça yararlıdır. Puzzle tamamlandıktan sonra renk kalemlerini karıştırılır. Kalemler ile hayvanların eşleştirilmesi sağlanırken dilsel gelişim süreci de desteklenir.

Tamamlanan parçalarla hayvanların özellikleri, yaşam alanları ve beslenme alışkanlıkları öğretilebilir. Hayvanlar hakkında hikayeler anlatılarak çocuğun yaratıcı yönü beslenir. Çocuk, zaman içerisinde hikaye oluşturma eylemini üstlenerek hayal dünyasını geliştirir.

Eğitici Zemin Aktivite Puzzle, iki yaşına yaklaşan çocukların kullanımına uygun şekilde tasarlanır. Ekstra büyük 40 adet parçadan oluşan eğitici puzzle, geniş zeminlerde oynanabilir. 30 x 11,5 cm ebatlarındaki ürün, tamamlandığında eşsiz bir tablo ortaya çıkar.

Özel materyallerden üretilen kalın parçaların her iki yüzeyi de kaplıdır. Pürüzsüz yüzeyler oldukça pratik bir şekilde temizlenebilir. Dayanıklı yapıdaki ürünler, uzun vadeli kullanıma elverişlidir.

Yapbozun üzerinde 1 ile 10 arasındaki sayılar yer alır. Her sayı için kendine özgü bir renkten oluşan dört parçalık bir satır ayrılır.

Bütün oluşturabilen satırlar, bağımsız şekilde de kullanılabilir. Başlangıç seviyesinde tek bir satır kullanılması önerilir. Zaman içerisinde satır miktarları artırılarak sayılar hatırlanır ve çocuğun problem çözme becerisi geliştirilir.

Satırın ilk parçasında sayı ve sayının altında da İngilizce yazım şekli bulunur. İkinci parçada ise sayı kadar robot figürü yer alır.

Üçüncü parça sayının, noktalarla gösterimine sahiptir. Satırın dördüncü ve son parçasında ise sayının el ile gösterimi görülür. Çok yönlü olarak tasarlanan satırlar sayesinde sayılar unutulmayacak bir şekilde öğrenilir.

Canlı renklerden oluşan eşsiz tasarıma sahip görseller, çocukların ilgi odağı haline gelir. Bu özel puzzle ile çocuk renkleri ayırt etmeyi öğrenirken farklı şekillerde sayı sayarak erken matematik becerilerinin oluşmasını sağlar. Parmakla gösterme, el göz koordinasyonu, konsantrasyon gibi farklı yönlerden gelişim ortaya çıkar.

Animal Transport Progressive Puzzle, 2 yaş ve üzeri için uygun özelliklere sahiptir. Özenle geliştirilen puzzle, 4 farklı görsel ve zorluk seviyesinden oluşur. 4, 6, 8 ve 12 parçalık dört adet yapbozun yer aldığı ürün seti, toplam 30 parçadan oluşur.

4 parçalık ilk puzzle, deniz altı temasına sahiptir. Deniz altı aracı, denizin altında yaşayan farklı canlıların bulunduğu tasarımda zebra, ayı, panda, maymun gibi hayvanlar dalgıç veya sürücü olarak resmedilir. Yapbozun üst sınırında dalgalar ve dalgaların üzerindeki farklı kuş türleri de yer alır.

Düşük zorluk seviyesinden oluşan ilk aşama görseline mavi renk ve tonları hakimdir. Canlı renklerle neşeli bir tablonun meydana getirildiği yapboz, bir araya getirildikten sonra hayvanların ve renklerin öğrenilmesine olanak tanır. Sürreal çizimler, çocuğu yaratıcı düşünmeye teşvik eder.

İkinci kademedeki 6 parçalık yapboz ise kamp alanında yer alan çeşitli hayvan figürleri ve balonlardan oluşur. Yeşilin tonlarının hakim olduğu görselde canlı renkler ve maymun, aslan, fil, oğlak, tavşan gibi pek çok hayvan türü bulunur. Kamp kıyafetleri, araç gereçlerinin bulunduğu görsel aktivitenin öğrenilmesine de olanak tanır.

Birbiriyle kusursuz uyuma sahip 6 adet parçanın bir araya getirilmesi sonucu oluşan eğlenceli görsel, çocuğun dikkatini çekerek konsantrasyonunu artırır. Ortaya çıkan görsel aracılığıyla çocuğa hayvanlar, kamp, taşıtlar, doğa olayları gibi temel kavramlar öğretilir. Mimikler üzerinden duygu tanımlamaları yapılarak sayı sayma, renkleri öğrenme gibi yönlerin gelişimine katkı sağlanır.

Üçüncü kademede ise 8 parçadan oluşan puzzle göze çarpar. Deniz ve gökyüzüne odaklanılan tasarıma mavinin tonları hakimdir. Deniz altı, denizin üstü ve gökyüzünde birçok farklı hayvan türü yer alır.

Deniz altında balık çeşitleri, denizatı, kaplumbağa, ahtapot ve denizanası gibi birçok canlı görülür. Denizin üzerindeki teknede timsah, yelkenlide ise gergedan balık tutar. Gökyüzündeki uçaklarda ise koala, ayı ve pandanın pilotluk yaptığı görülür.

Eğlenceli ve renkli çizimlerle çocuğun ilgisini çeken yapboz tamamlandıktan sonra taşıtlar, hayvan türleri, hayvanların yaşam alanları, aktiviteler gibi pek çok farklı şeyin öğrenilmesi sağlanır. Pek çok farklı hikayenin oluşturulabileceği katmanlı görsel, çocuğun yaratıcılığını geliştirir.

Dördüncü seviye zorluktan oluşan 12 parçalık yapbozun merkezinde ise çift katlı kırmızı bir tur otobüsü bulunur. Etrafında ağaçlar ve bitkiler, gökyüzünde ise güneş ve kuşlar yer alır.

Aslan tarafından kullanılan otobüsün ilk katında penguen, tavşan, tilki, koyun, zürafa; ikinci katında ise zebra, bukalemun, timsah, kaplan, gergedan ve maymun yolcu olarak görülür. Otobüsün gerisinde ise başka bir hayvan bisiklet sürer.

Rengarenk görsel tamamlandığında, çocuğun hayvan türlerini öğrenmesi sağlanır. Parmakla işaret etme, kelime dağarcığını genişletme, el göz koordinasyonu gibi özellikleri geliştirir. Renkler, sayılar, taşıtlar ve hayvanlar gibi pek çok temel kavram öğrenilir.

Kademelerden oluşan yapbozlar, çocuğun öz güvenini artırır. Her kademenin arkası, kendine özgü renklerden oluştuğundan kolaylıkla ayırt edilebilirler.

DoerKids tarafından uzman kişilerin geliştirip tasarladığı ve 1-2 yaş aralığının gelişimine uygun olan birçok oyun ve oyuncak bulunur. Bu ürünlerin tamamı çevre dostu materyallerden üretilir. Kaliteli ve dayanıklı yapıları ile yıpranmaya karşın dirençli olan ürünler, çocuğun farklı açılardan gelişimine olanak tanır.

Çocuk gelişimine katkıda bulunan bu ürünler, ebeveyn ve çocuğun iletişimi ile duygusal bağını güçlendirerek çocuğa güvenli bir alan sağlar. Çocuğun öz güveninin artmasına yardımcı olan yapboz ve kutu oyunları; bilişsel, fiziksel, duygusal ve dilsel becerilerine katkı sağlar.

Görsel öğrenmenin sağlandığı 1-2 yaş aralığında tercih edilen oyun ve oyuncaklar, çocukların ilgisini çeken ve öğretici tasarımlara sahip olmalıdır. Bu açıdan öne çıkan yapbozlar, birçok kavramın eğlenceli bir biçimde öğrenilmesine olanak tanır.

DoerKids, özenle tasarlanan materyalleri ile ebeveynlerin beğenisini kazanır. Bütçe dostu fiyatlardan oluşan sayısız materyal seçeneğinden çocuğunuzun gelişim dönemine uygun ürünü vakit kaybetmeden elde edebilirsiniz.