Image
23 Mayıs, 2023

Çocuğun İlgi Alanlarını Keşfetmenin Yolları

Çocukların büyüme süreci, kendilerine dair birçok şeyin keşfedilmesini içermelidir. Çocuk gelişimi çocuğun yeteneklerinin ortaya çıkması için destek olmalıdır. Çocukların keşif sürecinde onları destekleyerek yeteneklerinin farkında varmaları sağlanabilir.

Erken yaşta ilgi alanları ve yetenekleri keşfedilen çocuklar, doğru yönlendirmeler aracılığıyla yetişkinlik dönemine hazırlanırlar. Çocuğun ilgi alanlarını öğrenmenin bazı yöntemleri bulunur.

Çocuğun İlgi Alanlarını Keşfetmenin Önemi

Çocuk gelişim sürecinin çocuğun ilgisini çeken oyun ve aktivitelerle yönlendirilmesi son derece önemlidir. Ebeveynlerin bilinçlenmesi ile beraber çocukların doğru şekilde yönlendirilmesi kolaylaşır.

Bazı çocukların ilgi alanları kendiliğinden açığa çıkarken bazı çocukların ilgi alanlarını öğrenmek için efor harcanması gerekir. Pedagojik açıdan çok yönlü çocuk yetiştirmek için onu farklı sanat ve spor etkinliklerine yönlendirmek ideal bir yoldur.

Teknolojinin ilerlemesiyle beraber birçok uyarana maruz kalan çocukların ilgi alanlarının kendiliğinden ortaya çıkması daha sık hale gelir. Çocukların ilgisini çeken konuların belirlenerek yönlendirilmesi, yeteneklerinin gelişmesine ve potansiyellerini kullanmalarına olanak tanır.

Çocuğun Yetenek ve İlgi Alanlarını Keşfetme Yolları

Çocuğun yeteneklerinin keşfedilmesi için bazı yöntemler bulunur. Çocuğun ilgi ve yeteneklerinin yaş özelliklerine ve gelişimsel özelliklerine bağlı olarak ortaya çıkar.

Çocuğun potansiyelinin görünür hale gelmesi için deneme yanılma şansı tanınmalıdır. Çocuk, zaman içerisinde farklı şeylere ilgi duyabilir ve ilgisini kaybedebilir. Burada önemli olan nokta, ebeveynlerin sabırlı davranmasıdır. Sabırsız bir şekilde çocuğun yönlendirilmesi, potansiyelinin ortaya çıkmasını önlerken çocuğu strese sokabilir.

Birçok farklı seçeneğe sahip olması çocuğun çeşitli alanlarda deneyim elde etmesine olanak verir. Bu nedenle çocuğun etrafında pek çok eğitici oyun, oyuncak ve aktivite bulunmalıdır.

İlk yıllarında gördüğü şeyleri taklit etme eğiliminde olan çocuğun, ilgilendiği şeylerin taklit olup olmadığının anlaşılmasını zorlaştırabilir. Ebeveynlerin, çocuğu gözlemlemesi önemli bir aşamadır.

Ebeveyn ve öğretmenler, çocuklara geniş seçenek yelpazesi sunmalıdır. Çocukla beraber yapılan aktiviteler, çocuğun neye ilgi duyduğunun açığa çıkmasını sağlar. Beraber yemek yapmak, farklı özelliklerden oluşan oyunlar oynamak, fiziksel aktivitelerde bulunmak gerekir.

Resim yapmak, enstrüman çalmak, doğa yürüyüşleri, fotoğraf gezileri, film izlemek, tiyatro oyununa gitmek de çocuğun yaratıcılığını beslerken ilgi alanlarının oluşmasına yardım eder.

Çocuğun yeteneklerinin keşfedilip gelişmesini sağlayan yollardan bir diğeri de farklı kurslardır. Sanat ve spor kursları tercih edilerek çocuğun neye karşı ilgi duyduğu öğrenilebilir.

Çocuk kitapları da çocukların ilgi alanlarının öğrenilmesi için son derece etkili bir yoldur. Eğitici şekilde hazırlanan ve farklı konulara sahip çizimli çocuk kitaplarını okuyup inceleyerek çocuğunuzun ilgi alanlarını öğrenebilirsiniz. Çocuk kitapları aynı zamanda işitsel, görsel ve zihinsel gelişime yardım ederek yaratıcılığı arttırır.

Çocuğun İlgi Alanları Hangi Yaşta Keşfedilir?

Çocukların yetenekleri, yaşı ile doğru orantılıdır. Henüz bazı yaşamsal becerileri edinmekte olan çocuğun gelişim çağına uygun şekilde yönlendirilmesi son derece önemlidir. Çocuk gelişim süreci, kişiye göre değişim gösterse de bazı genel kabuller bulunur.

0 - 2 yaş aralığı duyusal motor dönemi, 2 - 4 yaş arası sembolik dönem, 2 - 7 yaş aralığı işlem öncesi dönem, 4 - 7 yaş arası sezgisel dönem, 7 - 12 yaş aralığı somut işlemler dönemi ve 12 yaş üzeri soyut işlemler dönemi olarak adlandırılır. Becerilerin oluşma hızına bağlı olarak çeşitli aktiviteler yapılarak çocuğun yetenekleri ortaya çıkarılır.

İlkokul itibariyle çocukların oyunları, daha sosyal ve kurallı hale gelir. Kurallara uygun hareket etmek çocuklar için bazen sıkıcı olabilir. Çocuğun kurallara rağmen oynamaya devam ettiği etkinlikler, keşif sürecinde önemli bir ipucu olabilir.

Yeteneklerin fark edilmesi ebeveynlerin yanı sıra öğretmen gibi uzman kişilerin de sorumluluğundadır. Çocuğun derslere olan ilgisi, başarısı ve merak ettiği konular gözlemlenebilir.

Süreç boyunca önemli konulardan biri de ebeveynlerin tutum ve davranışlarıdır. Ebeveynler, çocuğun yeteneklerine bağlanarak onu zorlayıcı şekilde yönlendirebilir. Bu yönlendirmeler çocukta stres ve agresyona yol açabilir.

Üzerinde baskı hisseden çocuk, konuya dair ilgisini kaybederek yalnızca bir sorumluluğu yerine getirmeye başlar. Bu durum, çocuğun potansiyelini yok edebilir.

Eski yetiştirme tarzlarına bağlı ebeveynler ise çocuğun ilgi alanları ve yeteneklerini göz ardı ederek çocuğu onun için doğru olduğunu düşündükleri konulara yönlendirebilirler. Büyük bir hata olan bu yönlendirme, çocuğun yeteneklerinin körelmesine ve gelecekte ebeveynlerini suçlamasına neden olabilir.

Çocuğun ilgi alanlarının keşfedilerek yeteneklerinin geliştirilmesine destek sağlayan ebeveynler, mutlu ve öz güveni yüksek çocuklar yetiştirebilirler.

Gardner Çoklu Zeka Kuramı

Çocukların gelişim süreçlerine dair pek çok araştırma yapılarak çeşitli yöntemler geliştirilir. Bu yöntemlerin çocuğun zekasına ve gelişimine uygun şekilde uygulanması gerekir. Zeka bölümlerine dair en önemli kuram ise Gardner’ın çoklu zeka kuramıdır.

Gardner tarafından geliştirilen çoklu zeka kuramı, çocukların etkin zeka alanlarına bağlı olarak ilgi alanlarının ve yeteneklerinin ortaya çıktığını savunur. Çocuğun oyun esnasında seçtiği oyuncak çeşitleri, oyuncağı kullanım biçimi ve kurduğu oyun zeka alanlarına dair bazı ipuçları verebilir.

Oyuncak çeşitleri ve çocukların tercih ettiği oyuncaklar benzerlik gösterse de bu noktada önemli olan konu oyuncağın kullanım biçimidir. Aynı oyuncakla birden fazla oyun ortaya çıkarılabilir.

Gardner’ın kuramına göre ilgi alanlarını belirleyen 8 farklı zeka bölümü bulunur. Bu alanlar mantıksal - matematiksel, sözel - dilsel, görsel - mekansal, içsel - sosyal, müziksel - ritmik, bedensel - kinestetik ve doğadan oluşur.

Matematiksel zeka soyut kavramların ve sembollerin etkili şekilde kullanılmasına olanak tanır. Analitik düşünme becerisinin oluşmasına yardımcı olan bu zeka bölümü bağlantı kurma, sonuç çıkarma, sağlama yapma gibi konularda başarı sağlar.

Dil becerisinin ön planda olduğu sözel zeka, duygu ve düşüncelerin kelimelerle aktarılmasında başarı sağlar. Edebiyat ve siyasette sözel zeka bölümü etkin olarak kullanılır.

Görsel yani uzamsal zeka, görülen her şeyin hafızaya kaydedilmesi ve kelimelerin zihinde görsele dönüşmesini sağlar. Görsel zeka bölümünün etkili kullanımı özellikle sanat alanında başarı kazandırır.

İçsel zekası gelişen kişilerin öz bilinci oldukça yüksektir. Kendilerini oldukça iyi tanıyan bu kişiler, ulaşmak istedikleri hedeflere ulaşma konusunda yapabileceklerini net şekilde bilirler.

Ses ve müziğe karşı yüksek duyarlılık oluşturan müziksel zeka, çok az kişide bulunur. Müziksel zeka bölümünü verimli kullanan kişiler nota bilmeden dinledikleri müzikleri çalabilirler.

Sosyal zeka, iyi bir iletişim becerisinin oluşmasını sağlar. Kişisel tutum ve davranışların yanı sıra diğer insanların da kolaylıkla anlaşılmasına yardımcı olan sosyal zeka bölümü eğitim alanında uzman kişilerin yetişmesine olanak tanır.

Kinestetik zeka, beyin ile bedenin koordineli şekilde çalışmasını sağlayan bölümdür. Jest ve mimiklerin sıklıkla kullanılmasına sebep olan kinestetik zeka, duygu ve düşüncelerin direkt olarak aktarılmasını sağlar. Bu zeka bölümü, oyuncular tarafından kullanılır.

Doğasal zeka, doğayı gözlemleyip çıkarım yapmaya olanak tanır. Doğasal zekası yüksek kişilerin belgesel yönetmeni, doğa fotoğrafçısı, jeolog, dağcı gibi mesleklerde başarılı olması beklenir.

Bütün zeka bölümleri herkeste bulunur. Bazı zeka bölümleri, diğerlerinden daha etkin şekilde kullanıldığında kişinin özellikle o zeka bölümünün kapsadığı konulara dair yeteneği olduğu görülür.

DoerKids, çocuğunuzun ilgi alanlarını keşfetme sürecinizi kolaylaştıran çeşitli oyun ve oyuncak seçenekleri ile beğeni kazanıyor!