Image
6 Temmuz, 2023

Çocuk Gelişiminde Duyusal Şişenin Önemi, Okul Öncesi Dönemde Duyusal Şişe

Çocuk gelişim süreci, ebeveynlerin ve öğretmenlerin dikkatle ele alması gereken bir dönemdir. Çocuğun öz güvenli, kendine yetebilen, yaratıcı ve bağımsız bir birey haline gelmesini sağlayan bu süreç dikkatle yönetilmelidir. Çocuk gelişimi için pek çok farklı eğitim yöntemi kullanılabilir. Bu yöntemlerin başında duyusal oyun kullanımı yer alır.

Duyusal oyun ve oyuncaklar, çocukların gelişimine destek olur. Duyu bütünlüğünün oluşmasına yardımcı olan bu eğitim modeli, çocuğun kaba motor becerilerinin gelişmesi ile beraber uygulanabilir. Okul öncesi eğitiminde önemli olan duyusal oyunlar bilişsel, duygusal ve sosyal açıdan ilerlemesine olanak tanır.

Duyusal oyunlarda sıklıkla kullanılan duyusal şişe, farklı duyuların etkin şekilde kullanılmasına imkan verir. Görme, duyma, dokunma gibi duyuların zamanla güçlenmesini sağlayan bu şişeler, bebeklikten itibaren güvenle kullanılabilir. Çeşitli alanlarda ve yöntemlerde tercih edilen duyusal şişeler, temel becerilerin kazanılmasına büyük rol oynar.

Şişenin içerisine eklenen materyaller şekil, boyut, renk, sayı gibi kavramların öğrenilmesinde oldukça eğlenceli öğretici bir yöntem olarak kullanılabilir.

Okul öncesi eğitim sürecinde çocuğun kendine yetebilmesini sağlamak son derece önemlidir. Okul çağına gelindiğinde çocuğun kolaylıkla uyum sağlamasına yardım ederek sorun yaşamasını önler.

Duyusal oyunlar, ebeveyn ve arkadaşlarla oynanabildiğinden sosyal yaşamın başlangıcı olarak da kabul edilebilir. Çocuk ile ebeveyn arasındaki duygusal bağ ve güvenin güçlenmesini sağlar. Akranlar ile oynanan oyunlar ise uyum, sabır ve empati gibi önemli sosyal özelliklerin oluşumuna yol açar.

Okul Öncesi Dönemde Duyusal Oyunların Yararları

Çocuklar, dünyaya geldikleri andan itibaren çevrelerindeki her şeyi duyuları yoluyla öğrenmeye başlarlar. Algıladıkları her şeyi zaman içerisinde anlamlandırmaları, kendini ifade etmeyi kolaylaştırarak öz güvenlerini yükseltir. Bu nedenle çocukların bağımsız ve kendine yetebilen bireyler olmasını sağlamak için okul öncesi dönemde duyusal oyunlar oynamaları önemlidir.

Çeşitli duyuların güçlendiği ve algılanan cisimlerin anlamlandırılmaya başlandığı duyusal oyunlar, somut öğrenme süreci sağlayarak hafızayı güçlendirir. Bireysel gelişime uygun şekilde seçilen materyal ve eğitici aktiviteler, çocuğun gelişimine destek olur.

Duyusal oyunlar çocukların öğrenme becerilerini kolaylaştırarak keşfetme isteğini artırır. Erken öğrenilen tanımlama ve kavramlar sayesinde çocuk kendini ve duygularını daha pratik bir şekilde ifade etmeyi başarır.

Duyusal aktiviteler çocuğun renk, şekil, sayı, ses, ağırlık gibi çeşitli temel kavramları öğrenmesine yardımcı olur. Somut örnekler üzerinden öğrenilen soyut kavramlar, zihinde kalıcı hale gelir.

Kavrama ve dokunma gibi hareketlerin tetiklenmesini sağlayarak ince ve kaba motor becerileri geliştiren duyusal oyunlar, problem çözme becerisini de destekler. Birden fazla katılımcı ile oynanabilen oyunlar, çocuğun sosyalleşmesini sağlayarak empati ve sabır gibi özelliklerini geliştirir.

Bilişsel gelişime destek olarak hayal dünyasını genişleten aktiviteler, cisimlerin kelimelerle tanımlanmasını sağlayarak dil gelişimine de katkıda bulunur.

Duyusal oyunlarda sıklıkla kullanılan materyaller arasında duyusal şişeler yer alır. Duyusal şişeler çeşitli aktivitelerde kullanılabilen yapıları ve birçok açıdan gelişimi destekleyen özellikleri ile ebeveynlerin beğenisini kazanır.

‘’Sakinleşme Şişesi’’ olarak da isimlendirilen duyusal şişeler, çocukların kısa süre içerisinde sakinleşmesine ve odaklanmasına yardım eder. Görme, duyma ve dokunma duyularına katkı sağlayan duyusal şişeler, gelişim sürecini destekler.

Duyusal Şişe Nedir?

Duyusal şişe çocuğun gelişim sürecine olumlu etkileri bulunan duyusal materyaller arasında yer alır. Duyusal oyunlarda sıklıkla kullanılan duyusal şişe; dokunma, duyma ve görme gibi özelliklerin gelişimine katkı sağlar. Çocuğun kavrama yeteneğinin geliştiği 3. aydan itibaren güvenle kullanılabilen bu materyal, doğum anından itibaren deneyimlenen çevrenin anlamlandırılmasına yardımcı olur.

Saydam yapılı dayanıklı materyalden üretilen şişenin içerisine çeşitli sıvılar ve malzemeler eklenir. Su ve farklı yağ türleri eklenerek malzemeler için bir fon oluşturulur. Tercih edilen temaya bağlı olarak suyun içerisine gıda boyası eklenebilir.

Sim, pul, ponpon, boncuk, deniz kabuğu, lego parçaları gibi birçok farklı malzeme duyusal şişenin hazırlanma sürecinde kullanılabilir. Malzemelerin renkli ve çocuğun dikkatini çekecek materyaller olması oldukça önemlidir. Çocuğun ilgi alanı olan bazı temalar, duyusal oyun şişesi için kullanılabilir.

Şişenin tamamı sıvı ile doldurulmamalıdır. Birkaç santimlik bir boşluk bırakılarak çocuğun şişeyi çevirdiğinde cisimleri oynatabilmesi gerekir. Kapağın sıkı bir şekilde kapalı olması güvenlik ve hijyen açısından son derece önemlidir.

DoerKids özenle tasarlayıp ürettiği geniş ağız formlu duyusal şişeleri ile güvenli bir kullanım olanağı sunar. Şişelerin iç kısmında yer alan özel sistem, akıtmayı önler ve tekrar tekrar kullanılabilir.

Duyusal Şişe Ne İşe Yarar?

Duyusal şişeler çocuk gelişimine birçok açıdan katkı sağlar. Duygusal, sosyal, bilişsel, dilsel ve zihinsel açıdan çocukların gelişimine destek olan duyusal şişe, çok fonksiyonlu yapısı ile yüksek memnuniyet oranına sahiptir.

Uzman pedagoglar tarafından çocuğun kavrama yeteneğinin oluşmaya başladığı günden itibaren kullanılması tavsiye edilen duyusal şişeler, duyu bütünlüğü sağlar. Çevresindeki her şeyi algılayan çocuğun anlamlandırma sürecine yardımcı olan bu materyaller, öğrenme isteğini artırarak keyifli bir keşif sürecine olanak tanır.

Bu materyal soyut kavramların, somut şekilde öğrenilmesine olanak tanır. Somut öğrenme süreci, bilginin kalıcı olmasını sağlar. Duyusal şişe renkleri tanımak, sayı saymak, boyutları öğrenmek, şekilleri ayırt etmek gibi pek çok temel bilginin eğlenceli bir şekilde edinilmesini sağlar.

Keşif şişesi, yaratıcılığı artıran özellikleri ile çocuğun yaratıcı yönünü ortaya çıkarır. Hayal gücünün genişlemesine katkıda bulunan duyusal materyal, sakinleştirici bir etkiye sahiptir. Çocuğun hareketli veya huzursuz olduğu sırada kullanılarak sakinleşmesine yardımcı olur.

Odaklanmayı arttırma özelliği sayesinde özellikle dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu gibi erken dönemde kontrol altına alınması gereken problemlerin azaltılmasını sağlar.

Duyusal Şişe Nasıl Kullanılır?

Duyusal şişenin aktivite öncesi hazırlanması gerekir. Hazırlık sürecinde şişeye su ve yoğunluğu sudan fazla olan bitkisel gliserin, bebe yağı gibi bir sıvı eklenir. Sim, pul, boncuk, ponpon, küçük oyuncaklar gibi pek çok materyal hazırlanan sıvıya eklenebilir. İsteğe bağlı olarak sıvıyı renklendirmek için birkaç damla gıda boyası kullanılabilir.

Duyusal oyun şişesi hakkında detaylı bilgi bulunan ve ilham alabileceğiniz içeriklere ulaşmak için @doerkids ve @duyusaloyunsisesi hesaplarına Instagram üzerinden ulaşabilirsiniz.

Malzeme seçimleri çocuğun gelişim düzeyine ve ilgi alanlarına bağlı olarak değişim gösterir. Duyusal şişe hazırlanırken çocuğun ilgi alanında yer alan farklı temalar oluşturulabilir. Deniz, uzay, kış gibi birçok farklı tema bulunur. Deniz temasında açık mavi, uzay temasında lacivert, kış temasında beyaz simler kullanılarak pratik bir şekilde fon oluşturulur.

Duyusal şişeler, çok fonksiyonlu yapıları ile pek çok farklı biçimde kullanılabilir. Çocuğun sakinleşmesini sağlamak amacıyla kullanılabilen bu şişeler, çeşitli aktivitelere dahil edilebilir. Renk eşleştirme, örüntü, sınıflandırma gibi erken matematik becerilerinin gelişiminde kullanılabilir.

Renkli pirinçler, renkli kumlar gibi çeşitli materyalleri kullanarak eğlenceli bir keşif süreci yaratabilirsiniz.

Öğrenme sürecini kolaylaştırmak için şişenin içine eklenen materyallerin renkleri, sayıları, isimleri sorulabilir. Bu süreç, çocuğun odak süresini ve seviyesini de artırmayı sağlar. Böylece çocuk okul çağına geldiğinde derslerine kolaylıkla adapte olarak hızlı bir öğrenme süreci geçirir.

Belirli bir tema çerçevesinde oluşturulan şişe, çocuğun yaratıcılığını artırmak amacıyla da kullanılabilir. İlk yıllarda tema ile uyumlu hikayeler anlatarak çocuğun hayal gücünü besleyebilirsiniz. İlerleyen süreçlerde ise oluşturduğunuz temaya uygun bir hikaye anlatılmasını isteyebilirsiniz. Çeşitli deneyler yapabileceğiniz duyusal oyun şişesi ile çocuğunuzun merak duygusunu ortaya çıkarabilirsiniz.

DoerKids renkli ve eğlenceli duyusal şişe tasarımları ile çocuk gelişimine katkı sağlamayı hedefliyor. Özel olarak geliştirilen duyusal şişeler, kanserojen madde içermez. Dayanıklı yapıları ve güvenli kullanım olanakları ile ebeveynlerin beğenisini kazanır.