Image
6 Temmuz, 2023

Duygu Regülasyonu için Duyusal Oyun Şişesi Kullanımı

Çocuk gelişim sürecinde pek çok farklı etken bulunur. Çocuğun kendine güvenen, bağımsız ve sağlıklı bir birey olmasına yardımcı olmak için keşif macerasına destek verilmelidir. Çevresinin yanı sıra kendini de tanımasına yardımcı olarak çocuğun sağlıklı bir şekilde büyümesi sağlanabilir.

Duygu düzenleme, yaşam kalitesi açısından büyük bir öneme sahiptir. Duygu düzenleme konusunda sorun yaşayan bireyler, bilişsel ve fiziksel açıdan rahatsızlık yaşayabilirler. İşlevsel olarak da problemlere sebep olan duygu düzenleme, çocukluk sürecinde kolaylıkla öğrenilebilir.

Duygu regülasyonu, pek çok farklı şekilde öğrenilebilir. Çocuğun öncelikle güvenli ve desteklendiği bir ortamda büyüdüğünü bilmesi gerekir. Açık iletişimin önemli olduğu bu süreçte, çocuğun duygularını tanımlamayı öğrenmesi için harekete geçilmelidir.

Çocukluk sürecinde öğrenme için duyular kullanılır. Duyular yoluyla öğrenen çocukların, duygu düzenleme sürecini duyusal oyunlarla destekleyebilirsiniz. Duyusal oyunlar, duyu bütünlüğünü sağlamanın yanı sıra çocuğun odağını değiştirerek tanımlama için zaman kazanmasına yardımcı olur.

Duyusal oyunlar için sıklıkla tercih edilen duyusal oyun şişesi, çocuğun sakinleşmesine yardımcı olmasının yanı sıra bilişsel, duygusal ve fiziksel açıdan gelişimini destekler.

Duygu Regülasyonu Nedir?

İnsanlar yaşamları boyunca karşılarına çıkan durumlar karşısında bazı tepkiler verir. Bu tepkilerin oluşum süreci düşünce, duygu ve davranış sıralamasından oluşur. Olaylar karşısında verilen tepkiler, doğum anından itibaren çevredeki olayları algılama ve anlamlandırma biçimine bağlı olarak ortaya çıkar. Düşünceler duygulara, duygular ise davranışa dönüşür.

Duyguların tanımlanması ve düzenlenmesi, sağlık açısından son derece önemlidir. Psikoloji ve bedenin birbiriyle etkileşim halinde olması sebebiyle bilişsel ve duygusal problemler, fiziksel rahatsızlıklara yol açabilir. Bu problemlerin önlenmemesi, bedensel sağlığın yanı sıra yaşam kalitesini düşürerek işlevsizleşmeye neden olur.

Duygu regülasyonu, kısaca duygu düzenleme olarak tanımlanır. Duygu düzenleme, bireyin karşı karşıya kaldığı durumlarda duygularını ve duygularının yol açtığı davranışları yönetebilmesini sağlar. Duygu düzenleme, yaşam için oldukça önemli bir işlevdir. Duyguların düzenlenememesi, davranışların yönetilmesini engelleyerek sorunların ortaya çıkmasına sebep olabilir.

Değişen yaşam koşullarına ve durumlara adaptasyonu sağlayan duygu regülasyonu için pek çok farklı becerinin gelişmesi gerekir. Bu beceriler çocukluk yıllarından itibaren kazanılır. Duyguları tanımlama, ifade etme, fark etme, farklı bakış açıları edinme duygu regülasyonu için önemlidir.

Duygu regülasyonu süreci kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Duygunun düzenlenebilmesi için göz önüne alınması gereken bazı etkenler bulunur. Duygunun meydana gelmesine sebep olan durum veya olay fark edilmelidir. Anlık tepkiler vermek yerine duygunun, hangi noktada ortaya çıktığı göz önüne alınır.

Durumun içerisinde yer alan söz veya davranışların, kişide hangi düşüncelere sebep olduğu değerlendirilir. Düşüncelerin temeli incelenerek temelin değiştirilmesi için çalışılır. Yoğun ve zor bir süreç olan duygu regülasyon sürecinde tepkilerin değiştirilmesi yaşam kalitesini artırır.

Duygu regülasyonu çocukluk sürecinde kazanılırsa yetişkinlik döneminde ortaya çıkabilen pek çok zorluk önlenebilir. Duygu düzenleme işlevinin kazanılması için birtakım yöntemler bulunur.

Çocuklarda Duygu Regülasyonu

Çocuklarda duygu regülasyonu, çocuğun gelişim sürecine büyük katkıda bulunur. Belirli bir yaşa gelen, bilişsel ve dilsel açıdan gelişerek kendini ifade etmeyi öğrenen çocukların duygu regülasyonu geliştirilmelidir. Duygu regülasyonu, duyguların tanımlanmasını sağlayarak çocuğun kaygılarını azaltır. Açık iletişim kurmayı öğrenen çocuklar, sosyal açıdan etkin roller edinebilirler.

Çocuğun duygularını düzenlemeyi sağlaması için ebeveynlerin harekete geçmesi gerekir. Çocuk ile açık iletişim kurarak destekleyici ebeveyn olmak, çocuğun duygularını paylaşması için güvenli bir ortam yaratır. Fiziksel ve duyusal aktiviteler, çocuğun duygu regülasyon sürecine katkı sağlar.

Duygu regülasyonu için tercih edilen duyusal aktiviteler, çocuğun kaba motor becerilerinin gelişimi ile beraber gerçekleştirilebilir. Dünyayı duyuları ile algılamaya başlayan çocuğun, algıladığı cisim ve kişileri kavramlarla eşleştirmesi duygu düzenlemeyi kolaylaştırır.

Duyuların etkin şekilde kullanılması ve geliştirilmesi için uzman pedagogların tavsiyesi duyusal etkinliklerin yapılmasıdır. Duyusal etkinlikler farklı duyulara hitap eden eğlenceli ve renkli materyaller yardımı ile gerçekleştirilir.

Duyusal oyunlar, çocukların ilgisini çekerek harekete geçmelerini sağlar. Eğlenceli bir öğrenme süreci sunan duyusal oyunlar, çocuğun gelişim seviyesine bağlı olarak farklılık gösterir. Bu süreçte çocuğa herhangi bir aktivitenin dayatılmaması önemlidir. Çocuğun farklı materyallerden oluşturulan alan ve aktiviteler arasından ilgisini çekene yönelmesi gelişimi destekler.

Her yaştan çocuğun dikkatini çeken duyusal oyuncakların başında duyusal oyun şişesi gelir. Duyusal oyun şişesi, bebeklikten itibaren etkin bir biçimde kullanıma uygun tasarıma sahiptir. Güvenli bir kullanım olanağı sunan duyusal şişeler, çocuğun dikkatini çekebilecek materyaller ile hazırlanarak eğlenceli bir öğrenme sürecine olanak tanır.

Duyusal şişeler, duygu regülasyonu için kullanılabilir. Duygu regülasyonu etkinlikleri ile çocuğun erken yaşta duygularını düzenlemesini sağlayarak öz güvenli ve bağımsız bir birey olmasına yardım edebilirsiniz.

Çocuklarda Duygu Regülasyonu Etkinlikleri

Sağlıklı bir gelişim süreci için duygu düzenlemenin çocuklukta öğrenilmesi gereklidir. Duygu düzenleme, her yaştan birey için hayati öneme sahiptir. Çocukluk sürecinde daha kolay öğrenilebilen duygu düzenleme için bazı etkinlikler bulunur.

Duyular ile öğrenmenin sağlandığı yaşlarda duyusal etkinlikler yapılarak duygu yönetimi kolaylıkla sağlanabilir. Duyusal etkinlikler arasında bulunan çizim yapma, çocuğun görsel gelişimini sağlarken hayal dünyasını genişletir. Bunların yanı sıra ince ve kaba motor becerilerin güçlenmesine yardımcı olur.

Rol yapma oyunu ile çocuğun yaratıcılığını artırarak farklı durumlara karşı verebileceği tepkileri ve bu tepkilerin temelinde yatan duyguları anlamlandırmasını sağlayabilirsiniz. Empati yeteneğinin ortaya çıkmasına da olanak tanıyan rol yapma oyunu çocuğun bilişsel, fiziksel ve dilsel açıdan gelişmesini de sağlar.

Duyusal oyunlar arasında en sık tercih edilen keşif şişesi, çocuğun somut öğrenme becerilerini kullanarak hayatı anlamlandırmasına yardımcı olur. Özellikle okul çağına gelene kadar çocuklarda somut öğrenme mekanizması bulunur. Duyuları ile algılayarak daha kolay öğrenebilen çocuklar için duyusal şişeler kullanılabilir.

Duyusal oyun şişeleri, çocuğun ilgi alanlarına uygun temalarla hazırlanarak odaklanmasına yardımcı olur. Sakinleşme şişesi, duygu düzenleme güçlüğü yaşayan çocukların yatışmasını sağlayan yapıları ile beğeni toplar.

Şişenin içerisine eklenen materyaller sayesinde çocuk, şişeye tamamen odaklanarak duygularının yatışmasına olanak tanır. Şişenin içerisindeki malzemelerin birbirine karıştırılması veya ayırt edilmesi için odaklanmak, çocuğu sakinleştirir.

Sakinleşmenin ardından ebeveynin yönlendirmesi ile çocukla iletişim kurulur. Çocuğun düşünce ve duygularını açıkça anlatmasına imkan verilir. Güvende olduğunu ve desteklendiğini bilen çocuk, zaman içerisinde duygularını yönetmeyi ve tanımlamayı öğrenerek kontrolü eline alır.

Duygu Regülasyonunda Duyusal Oyun Şişesi Kullanımı

Sakinleşme şişesi, duygu regülasyon yöntemlerinden biri olan yön değiştirmeyi sağlar. Odak noktası değişen çocuk, duygularını düzenleyecek zamanı kazanır. Kontrol edilemeyen duygu durumlarında güvenle kullanılabilen duyusal oyun şişesi, sakinleşmeye yardımcı olur. Sakinleşme sürecinde duygu, düşünce ve hareketler ebeveynlerin desteğiyle detaylı bir şekilde tanımlanır.

Duygu regülasyonu için yapılması gereken etkinliklerin sürekli olması gerekir. Çocukların öğrenme süreci pekiştirmelerle gerçekleşir. Bu nedenle ebeveynlerin bu süreci doğru şekilde yönetmesi oldukça önemlidir.

DoerKids tarafından geliştirilen sakinleşme şişesi seti, çocukların duygu regülasyonu sürecinde destekleyici materyaller olarak öne çıkar. Geniş formlu ağız bölümü ve içten contalı kapağı ile güvenli bir kullanım olanağı sunan setin içerisinde, şişeyi hazırlamanız için gerekebilecek renkli malzemeler bulunur.