Image
6 Temmuz, 2023

Duyusal Oyun Şişeleri Çocuklardaki Kaygıyı Gerçekten Azaltır mı?

Dikkatle ele alınması gereken çocuk gelişim sürecinde çocuğun zihinsel, bilişsel, duygusal ve sosyal açıdan desteklenmesi için çeşitli aktiviteler bulunur. Doğdukları andan itibaren çevrelerindeki her şeyi duyuları ile algılayan çocuklar için özel olarak tasarlanıp geliştirilen duyusal şişe, algılanan kavramların anlamlandırılmasına olanak tanır.

Okul çağına kadar somut öğrenme yetileri bulunan çocukların, bilgileri kalıcı şekilde öğrenmelerini ve hafızalarının gelişmelerini sağlayan duyusal şişe çeşitli kullanım biçimlerinden oluşur.

İçeriği değiştirilebilen duyusal şişeler, çocuğun gelişim seviyesine ve ilgi alanlarına göre şekillendirilebilir. Duyusal şişe duyulara hitap ederken beyin gelişimine de katkı sağlar. Zorlayıcı duyguların öne çıktığı anlarda kullanılabilen duyusal şişeler, odaklanmaya yardımcı olarak sakinleştirici bir etki yaratır.

Duyusal Oyun Şişesi Nedir?

Keşif şişesi, çocukların güvenli ve hijyenik bir şekilde eğlenmesini sağlayan duyusal oyun materyallerinden biridir. Sıklıkla tercih edilen bu materyal, farklı kullanım alanları ve çeşitleri ile ebeveynlerin beğenisini kazanır.

Şeffaf yapılı duyusal şişeler, içerisindeki malzemelerin net bir şekilde görülmesine olanak tanır. Sert plastik materyalden üretilen oyun şişeleri, dayanıklı yapıları ile uzun vadeli bir kullanım imkanı sunar.

Duyusal oyun şişesi, çocuk gelişimi destekleyici yapısı ile uzmanlar tarafından tavsiye edilir. Şişenin içerisinde hazırlanan sıvı karışımına farklı malzemeler eklenerek çocukların dikkatini çeken bir görünüm elde edilir. Renkli malzemelerden oluşan duyusal şişe, çocuğun ilgi alanlarına göre hazırlanabilir.

Gıda boyası, sim, pul, boncuk, deniz kabuğu, lego, kum, oyuncak gibi pek çok malzemenin kullanılabildiği duyusal oyun şişesinde çeşitli temalar yaratılabilir. Çocukluk döneminde zorlayıcı olan endişe gibi güçlü duyguların kontrol altına alınmasını sağlayan duyusal şişeler, çocuk gelişimine katkıda bulunur.

Çocukluk Döneminde Kaygı

Çocuğun gelişim sürecinde dikkatle gözlemlediği çevre, sahip olduğu koşullara bağlı olarak çocuğa bir bakış açısı kazandırır. Çevresel koşullara göre şekillenen bakış açısı, düşünceler ve duygular kaygı düzeyini belirler. Kaygının belirleyici etkenleri arasında ilk sırada ebeveynler, öğretmenler ve akranlar bulunur.

Yakın çevrede bulunan kişilerin jest, mimik, ses tonu gibi gözlemlenebilen davranışları çocuğun kaygı seviyesini ve şiddetini oluşturur. Olumsuz duyguların hissedilmesi kaygıyı artırarak fiziksel, zihinsel ve duygusal açıdan problemler meydana getirebilir.

Tehlike olasılığına karşın koruyucu bir savunma mekanizması olan endişe, kişinin algılama ve yorumlama becerilerine bağlı olarak kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Endişenin nedeni direkt olarak tanımlanamadığından çocuklar için bu durum zorlaşır.

Endişenin çocukluk sürecinde kontrol edilmesi son derece önemlidir. Endişe seviyesi ve şiddetinin artması, anksiyete bozukluğuna neden olabilir. Anksiyete bozukluğu zihinsel ve fiziksel açıdan bireyleri olumsuz etkileyerek hayat kalitesini düşürür. Şiddetine bağlı olarak harekete geçmeyi engelleyebilen kaygı bozukluğunun ortaya çıkmasını önlemek için çocuğun ihtiyaç duyduğu güven sağlanmalıdır.

Çocuğun düşünce ve duygularını tanımlayarak ifade etmeyi öğrenmesi, duygu yönetimi açısından son derece önemlidir. Bunun yapılabilmesi için çocuğun her zaman desteklendiğini ve güvende olduğunu hissetmesi gerekir. Çocuğun kendini ifade edebileceği bir alan açarak anlamlandıramadığı hisleri sizinle paylaşmasına yardımcı olabilirsiniz.

Endişe anında zihin birçok olumsuz düşünceye maruz kalır. Bu düşüncelerin yarattığı panik hali, hızlı ve kısa nefesler alınıp verilmesine neden olur. Endişeyi kontrol altına almak için kullanılan duyusal oyun şişesi, çocuk ve yetişkinlerde sakinleştirici bir etki yaratır.

Duyusal oyun şişesi, endişe anında ihtiyaç duyulan odak değişimini kısa süre içerisinde sağlayarak kaygıdan uzaklaşılmasına yardımcı olur. Yoğunlaştırılmış sıvı ve materyallerin hareket hızı, nefesi düzenleyerek beden farkındalığı oluşmasını sağlar. Bu sayede endişe oranı ve şiddeti azalır.

Endişenin çözümlenebilmesi için şiddetin azalması beklenmelidir. Ardından çocuğun güvende olduğu hissettirilerek endişe ettiği konunun çözümlenmesi için iletişim kurulmalıdır. Ciddiye alınmayan veya görmezden gelinen kaygı anları, çocuğun yalnız hissederek içe kapanmasına sebep olur. Çocuklarda kaygı seviyesini ve şiddetini etkileyen birçok faktör bulunur.

Çocuklarda Kaygıyı Etkileyen Faktörler

Kaygı, ilk çağlardan itibaren insanın kendini korumasını sağlayan bir işleve sahiptir. Kaygı oluşumuna sebep olan ve şiddetini etkileyen pek çok faktör bulunur. Kaygıyı etkileyen faktörler arasında ilk sırada yaş yer alır. Kaygılar yaşa ve gelişim özelliklerine bağlı olarak değişim gösterebilir.

Doğduğu andan itibaren kaygı hissine sahip olan bireylerin endişeleri, ihtiyaçlarına göre farklılaşır. Duygusal, sosyal ve fiziksel ihtiyaçlar kaygıların temelinde yatan sebeplerdir. Güvende hissetme, değer görme, sevilme gibi ihtiyaçların karşılanmadığı durumlarda duygusal kaygılar ortaya çıkabilir.

Arkadaş edinmede zorluk, kabul görme, ilişki kurma gibi ihtiyaçlar sosyal kaygıları doğurur. Sosyal kaygıların önlenmesi için çocuğun öz güvenli ve bağımsız şekilde yetişmesi son derece önemlidir. Fiziksel kaygılar ise beslenme, barınma, güvende olma gibi temel insani ihtiyaçlara odaklıdır.

Öğrenme ve anlamlandırma süreciyle beraber farkındalığın artması ve yaşama dair beklentilerin oluşması kaygı düzeyini artıran etkenler arasında yer alır. Kaygı düzeyi, yalnızca çevresel faktörler ile oluşmaz. Genetik faktörler de kaygının belirleyici unsurlarındandır.

Çocukluk dönemindeki kaygılar genellikle çocuğun isteklerinin kısıtlamalar sonucu gerçekleştirilmemesi sebebiyle ortaya çıkar. İstek ile sınırlar arasında sıkışan çocuk, endişe duymaya başlar.

Çocuğun kendi olmasına izin verilmemesi de kaygılanmasına neden olur. Çevresindeki kişilerin isteklerini gerçekleştirdiğinde onaylanan, yetenekleri küçümsenen ve becerilerinden fazlası beklenen çocuklarda kaygı problemi ortaya çıkabilir.

Cezalandırma, korunaklı bir ortamda büyüme, kendini ifade etmesinin engellenmesi gibi pek çok farklı etken kaygı düzeyini artırır. Çocuklukta kaygı düzeyini belirleyen faktörler temel olarak ebeveyn tutumları, çevresel faktörler ve toplumsal yapıdır.

Çocukların kaygı şiddetinin azaltılması için bazı aktivite ve oyuncaklar bulunur. Sakinleşme şişesi, çocuğun odak noktasını endişe ettiği konulardan uzaklaştırarak sakinleşmesine yardımcı olur. Sakinleşme şişesi, kaygı üzerinde olumlu etkilere sahiptir.

Duyusal Oyun Şişesinin Kaygı Üzerindeki Etkileri

Duyusal oyun şişesi, sakinleştirici özelliği sayesinde endişe ve öfke gibi zorlayıcı hislerin yatıştırılması için kullanılabilir. Şişenin içerisinde yer alan sim ve pul gibi hafif yapılı malzemeler, yoğun sıvının içerisinde yavaşça hareket ederek çocuğun odak noktasını değiştirir.

Odaklanma süresini ve seviyesini artıran içerik, endişeden uzaklaşmaya yardımcı olurken nefesi düzenler. Duygu kontrolünde büyük rol oynayan sakinleşme şişesi, şiddetli uyarıcıların önlenmesini sağlar. Uyarıcılardan uzaklaşıldıktan sonra çocuğun düşünce ve duygularının dinlenmesi son derece önemlidir. Çocuğun güvende ve önemli hissetmesi, endişe seviyesinde azalma sağlar.

2 yaş sendromu ile beraber birey olduğunu kanıtlamak isteyen çocuklar, kendilerini yeterince ifade edemediklerinde endişeye kapılarak öfke nöbetleri geçirebilirler. Öfke nöbeti sırasında çocuk ile iletişim kurmak imkansız hale gelir. Öfkelenen çocuğun dikkatini, duyusal oyun şişesi ile farklı bir alana yönlendirerek sakinleşmesini sağlayabilirsiniz.

İletişime açık hale geldikten sonra çocuk ile konuşarak ihtiyaç ve isteklerini öğrenebilir, gerekli durumlarda sınır çizebilirsiniz.

Duyusal şişe kullanılarak çocuğun hayal dünyasını genişletebilirsiniz. Sakinleşme sürecine olumlu etkide bulunan bu şişelerde farklı temalar hazırlayarak hikaye anlatma aktivitesi yapabilirsiniz. Çocuğun yaratıcılığını artıran bu aktivite, sakinleşmesine yardımcı olur.

DoerKids, çocuklardaki kaygıyı azaltan özelliklere sahip duyusal oyun şişesi ile uzun vadeli bir kullanım olanağı sunar. Ebeveyn ve çocuklar tarafından beğeni ile karşılanan duyusal şişe, tekrar tekrar kullanım olanağı ve içten contalı güvenli kapağı ile çeşitli aktivitelerde kullanılabilir.