Image
11 Temmuz, 2023

Duyusal Oyun Şişesi Hangi Yaş Grubuna Hitap Eder? Kullanım Çeşitleri Nelerdir? Nasıl Kullanılır?

Çocuk gelişim sürecinin doğru bir şekilde yönetilerek çocuğun ihtiyaç duyacağı bütün yetilere sahip olması sağlanır. Çocuğun yetişkinlik yaşamının belirleyicisi olan bu süreçte, ebeveynler büyük rol oynar.

Duyuları ile algıladıkları çevreyi anlamlandırmakta kullanılabilen duyusal oyun şişesi, oldukça geniş bir yaş skalasına hitap eder. Bebeğin üçüncü ayından itibaren kullanılabilen duyusal oyun şişeleri, yetişkinlikte de kullanıma uygundur.

Duyusal oyun şişeleri eğitici, öğretici ve geliştirici özelliklerinin yanı sıra eğlencelidir. Keyifli bir keşif imkanı yaratan materyal, çocuğun öğrenme isteğini artırarak keşif dürtüsünü harekete geçirir.

Sakinleştirici özelliği ile ebeveynler tarafından beğeni kazanan duyusal oyun şişesi, içerisinde yer alan özel malzemeler yardımıyla fiziksel ve zihinsel sakinleşmeye yardımcı olur. Yetişkinler tarafından da kullanılabilen duyusal oyun şişesi, akvaryum etkisi yaratır.

Sayısız kullanım alanı bulunan duyusal oyun şişesi yaş gruplarına bağlı olarak farklı aktivitelerde tercih edilebilir. Çocuğun sakinleşmesi, öğrenmesi, eğlenmesi gibi pek çok amaca hizmet eden etkinlikler hazırlanabilir.

Çocuğun ilgi alanı ve gelişimsel özelliklerine bağlı olarak hazırlanan etkinlikler için şişenin içeriği değiştirilebilir. Pratik bir şekilde hazırlanan şişenin içerisindeki sıvının, iki ayda bir değiştirilmesi tavsiye edilir. Güvenli ve hijyenik bir eğlence olanağı sunan duyusal oyun şişesi kolaylıkla çantada taşınabilir.

Duyusal Oyun Şişesi Kullanım Alanları

‘’Keşif şişesi’’ olarak da isimlendirilen duyusal oyun şişesi çocuk gelişim sürecinde pek çok alanda güvenle kullanıma uygun şekilde tasarlanır. Duyusal oyun şişeleri çocuğun kavrama yeteneğinin geliştiği ilk üç aydan itibaren güvenle kullanılabilir. Her yaştan çocuk ve yetişkinin kullanımına uygun tasarıma sahip olan duyusal oyun şişesi, yüksek memnuniyet oranına sahiptir.

Çocuğun dünyaya geldiği ilk andan itibaren çevresindeki dünyayı duyularıyla algıladığı bilinir. Bu algılama, ilerleyen dönemlerde anlamlandırma sürecini de beraberinde getirir. Anlamlandırma, çocuğun çevresini tanımasını sağlayarak endişe hissini azaltır.

Okul çağına kadar somut öğrenme mekanizması devrede olan çocukların, soyut kavramları eğlenceli ve kolay bir şekilde öğrenmesini sağlayan duyusal oyun şişesi, renk, boyut, sayı, doku gibi pek çok temel bilginin kalıcı şekilde edinilmesine yardımcı olur. Bu özellikleri sayesinde okullarda sıklıkla kullanılan bir eğitim materyali haline gelir.

Çocuğun kaba motor becerilerinin oluşmasıyla beraber kullanılan şişeler, ince ve kaba motor becerilerin gelişimine katkı sunar. Kavrama, taşıma, parmak ile işaret etme, parmakla sayma gibi motor becerileri eğlenceli bir şekilde edinen çocuk hızlı bir gelişim gösterir.

Duyusal oyun şişesi, özel öğrenim gereksinimi olan bireylerin tedavi süreçlerinde uzmanlar tarafından destekleyici materyal olarak kullanılır.

Duyusal materyalin, eğlenceli bir öğrenme süreci sağlaması çocuğun keşfetme isteğini artırır. Merak duygusu uyanan çocuk öğrenmeye karşı istekli hale gelir. Bu durum okul çağında kolay adaptasyonu sağlayarak derslerinde yeterlilik göstermesine imkan tanır.

Sakinleşme şişesi, sakinleştirici etkisi sebebiyle sıklıkla tercih edilir. Görme, dokunma ve dinleme duyularını harekete geçiren sakinleşme şişesinin içerisine eklenen hafif yapılı pul ve sim gibi malzemeler, çocuğun odaklanmasına yardımcı olur. Odaklanma sürecinde nefes düzenlenerek fiziksel ve zihinsel rahatlama sağlanır.

Duyusal Oyun Şişesi Nasıl Kullanılır?

Duyusal oyun şişesi, işlevsel yapısı ile çeşitli biçimlerde kullanılabilir.

Duyusal Şişenin Çocuk Gelişimine Faydaları

Duyusal şişe, Montessori eğitim modelinde kullanılan duyusal materyallerden biridir. Montessori yaklaşımına göre her çocuğun gelişim süreci ve öğrenme kapasitesi diğerinden farklıdır. Gelişim sürecinin sağlıklı şekilde ilerlemesi için çocuğa uyum sağlanmalıdır.

Çocuğa herhangi bir konuda dayatma yapılmamalı, kısıtlama ve cezalandırma gibi olumsuz davranışlarda bulunulmamalıdır. Çocuk, kendi gelişimine ve yeteneklerine uygun materyaller ile vakit geçirerek keşif yolculuğuna başlar.

Duyusal şişe, duyu bütünlüğünü sağlayarak çocuğun bilinmezlik karşısında hissedebileceği zorlayıcı duygularla başa çıkabilmesini sağlar. Her yaşın kullanımına uygun şekilde tasarlanan duyusal şişeler, gelişim sürecine bağlı malzemelerle şekillendirilebilir.

Bebeklik döneminde renkli sim ve pulların kullanıldığı sıvı, çocuğun odaklanmasını ve görme duyusunun gelişmesine yardımcı olur. Dilsel gelişimin oluştuğu dönemde çocuğun desteklenmesi için sıvının içerisine kısa ve tekrarlı hecelerden oluşan isimlere sahip malzemeler eklenebilir. Bu malzemeler yardımıyla çocuğun kelime dağarcığı genişletilebilir.

Çocuğun doğduğu andan itibaren çeşitli temalar hazırlanarak oluşan içeriğe bağlı hikayeler anlatılabilir. Anlatım süreci çocuğun hayal dünyasının ve dil becerisinin gelişmesine katkı sağlar. Kendini ifade etmeye başlayan çocuğun temalar üzerinden hikayeler anlatması istenebilir. Yaratıcılığı artıran bu aktiviteler, problem çözme yeteneğinin oluşmasını sağlar.

Çocuğun okul çağına yaklaştığı dönemde ortama kolay adapte olması için basit kavramlar, duyusal şişe aracılığıyla öğretilebilir. Şişenin içerisinde ekleyeceğiniz harf ve rakamlar, çocuğun eğlenceli bir öğrenme süreci geçirmesine yardımcı olur. Şişenin içerisinde bulunan materyallerin ayırt edilmesi ve sayılması gibi etkinlikler ile bilgiler kalıcı hale gelir.

2 yaş sendromu gibi zorlayıcı duygu deneyimlerinin yaşandığı süreçlerde kullanıma uygun yapıda olan duyusal şişe, çocuğun sakinleşmesine yardımcı olur. Odak noktasının değiştirilmesi gereken durumlarda güvenle tercih edebileceğiniz materyal renkli yapısı ile dikkat çeker.

Duyusal şişeler, çocukların gelişimine ve ilgi alanlarına göre farklı temalarda hazırlanıp çeşitli etkinliklerde kullanılabilir.

Duyusal Şişe Temaları

Duyusal şişeler, saniyeler içerisinde çocuğun odak noktası haline gelir. İçerisinde pek çok malzemenin yer aldığı duyusal şişeleri, dilediğiniz temada hazırlayabilirsiniz. Şişenin içerisine 2/3 su, 1/3 yağ ekleyerek sıvı karışımını elde edebilirsiniz.

İhtiyaç duyulan zeminin hazırlanmasının ardından sıvının içerisine renkli sim ve pullar ekleyerek çocuk için bir sakinleşme şişesi oluşturabilirsiniz.

Doğaya ilgi duyan bir çocuğa sahipseniz şişenin içerisine yeşil simler, pembe ve turuncu çiçek şeklindeki pullar, renkli boncuklar ekleyerek doğa teması meydana getirebilirsiniz.

İlgi alanı deniz olan çocuklar için mavi simler, deniz kabukları, balık şeklindeki pullar kullanılabilir. Kumsal oluşturmak için kahverengi ince yapılı boncuklar ve mavi simlerden yardım alabilirsiniz.

Çocuğun okula ilgi duymasını istiyorsanız kendi eğitim temanızı oluşturabilirsiniz. Beyaz sim eklediğiniz sıvının içerisinde sayı ve harflerden oluşan çeşitli boncuklar ekleyebilir, eğlenceli bir öğrenme süreci yaratabilirsiniz.

Çizgi karakterlere ilgi duyan çocuklar için çizgi karakterin bulunduğu temalar oluşturulabilir. Simlerle fon oluşturularak küçük oyuncaklar şişeye eklenerek çocuğa özel bir tema meydana getirilebilir.

Uzay teması yaratabileceğiniz keşif şişesinin içerisine lacivert simler ekleyebilirsiniz. Simlerin arasında beyaz, kırmızı ve sarı renkli pullar atarak gökyüzünü oluşturabilirsiniz. Küçük gezegen formundaki oyuncakları da şişeye ekleyerek kusursuz bir galaksi keşif imkanı yaratabilirsiniz.

Yeni yıl teması için beyaz simler, kar tanesi formundaki pullar, kırmızı ve yeşil renkli boncuklar, küçük kardan adam oyuncakları şişeye eklenebilir.

Sayısız temanın hazırlanabileceği duyusal oyun şişeleri ile çocuğunuzun hayal dünyasını genişleterek yaratıcılığını artırabilirsiniz. Çocuğun ilgi duyduğu alanı keşfetmesine yardımcı olarak yeteneklerinin ortaya çıkmasına imkan tanıyabilirsiniz.

DoerKids her yaş grubundan çocuğa hitap eden özel tasarım duyusal oyun şişesi ile yüksek memnuniyet oranına sahiptir. Temiz içerikten oluşan materyaller, güvenli kullanım olanağı sunar. Geniş formlu ağız, şişenin içerisinde farklı büyüklüklerdeki malzemelerin eklenmesine olanak tanır. Kapağın iç kısmındaki güvenlik contası, sızdırmayı önler.

Duyusal oyun şişesi, her yaşa uygun şekilde geliştirilen yapısı ve içerikleri ile beğeni toplar. Bebeklikten itibaren kullanılabilen duyusal materyal, uzun yıllar güvenle kullanılabilir. Darbelere karşı dayanıklı olan Duyusal Oyun Şişesi, silindir formu ile kolaylıkla kavranabilir. Pratik bir şekilde temizlenerek tekrar tekrar kullanılabilen oyun şişesini çocuğun gelişim sürecine uygun şekilde hazırlayabilirsiniz.