Image
11 Temmuz, 2023

Duyusal Oyun Şişesi Nedir? Faydaları Nelerdir?

Çocuk gelişim sürecinde dikkate alınması gereken bazı unsurlar vardır. Bu unsurlar çocuğun fiziksel, duygusal ve zihinsel açıdan sağlıklı bir şekilde büyümesine yardımcı olur. Genetik faktörlerin yanı sıra çocuk için oluşturulan yaşam alanı, gelişime büyük katkı sağlar.

Çocuklar doğum anından itibaren duyuları ile öğrenmeye başlarlar. Temas, görme, duyma ve koklama ile çevrelerini algılamaya başlayan çocuklar motor becerilerinin gelişmesi ve konuşmayı öğrenmesi ile beraber algıladıkları her şeyi anlamlandırır. Anlamlandırma süreci, çocuğun kendini ifade etmesini kolaylaştırır.

Çocuk gelişiminin desteklenmesi için birtakım aktivite ve oyuncaklar bulunur. Özel olarak tasarlanan bir eğitim modelinde kullanılan duyusal şişe, bu süreç için ideal materyaller arasında yer alır. Bu materyallerin çocuk gelişimine pek çok katkısı bulunur.

Çocukların gelişim süreçleri birbirine göre farklılık gösterebilir. Bu nedenle soyut öğrenmeden istenen verim elde edilmeyebilir. Somut öğrenme sürecinde doğru bir ortam yaratıldığında çocuğun ilgi alanları ve öğrenme seviyesine bağlı olarak gelişim göstermesine yardımcı olunur. Duyusal şişeler, çocukların somut öğrenmesine katkı sağlayarak bireysel gelişimlerinde etkili olur.

Duyusal şişeler, çocuğun duyu entegrasyonunu sağlamaya yardımcı olur. Çocuğun doğduğu andan itibaren kazandığı deneyimleri anlamlandırarak kendini ifade etmesini sağlayan duyusal oyun şişeleri, kavrama yeteneğinin ortaya çıktığı günden itibaren kullanıma uygundur.

Güvenli ve eğlenceli bir öğrenme süreci sunan duyusal şişeler, Maria Montessori’nin ilk adımını attığı somut eğitim modellerinin vazgeçilmez materyali olarak öne çıkar. Bütün yaş gruplarının kullanımına uygun yapıdaki şişeler, farklı biçimlerde tekrar kullanılabilmeleri sayesinde beğeni kazanır.

Duyusal Oyun Şişesi Ne İşe Yarar?

Duyusal oyun şişesi Maria Montessori yaklaşımında sık tercih edilen materyaller arasında yer alır. Somut öğrenmeyi savunan bu yaklaşımda kullanılan duyusal oyun şişesi, çocuğun keşfetme isteğini artırarak gelişim sürecini destekler. Dikkat çeken yapısı ve bireysel özelliklere bağlı olarak hazırlanabilmesi, çocuğun odaklanmasını sağlar.

Deneyimlerin anlamlandırılarak duyuların entegre edilmesine yardımcı olan duyusal oyun şişesi, hareketli çocukların sakinleşmesine yardımcı olarak keyifli vakit geçirilmesine olanak tanır. Duyusal oyun şişeleri, dikkat çekici renkli tasarımları ve çeşitli kullanım biçimleri sayesinde çocuğun odaklanma süresini artırarak dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu gibi sorunların kontrol edilmesine yardım eder.

Farklı biçimlerde kullanıma uygun olarak tasarlanan yapısı sayesinde yaratıcılığı geliştiren duyusal şişeler, hayal gücünü genişleterek çocuğun sanatsal yönünü ortaya çıkarır. Soyut düşünme becerisini artırarak zihinsel gelişime katkı sağlayan bu materyaller, çocuğun sayı sayma, kelime bilgisi, renk ve şekil öğrenme gibi temel kavramları anlamasına yardım eder.

Çocuğun kavrama yeteneğinin geliştiği 3. aydan itibaren güvenle kullanılabilen oyun şişesi, pedagoji uzmanları tarafından tavsiye edilir. Her yaşa uygun şekilde tasarlanan yapısı ile güvenli kullanım olanağı sunan şişelerin kapak kısmı özel olarak geliştirilerek sıvının akması önlenir.

Darbelere karşı dayanıklı materyallerden üretilen şişe yüksek direnç gösterir. Kanserojen maddelerin bulunmadığı ürünler, gıda ile temas edebilir. Geniş ağız formu sayesinde farklı büyüklükteki materyallerin kolaylıkla eklenmesini sağlar. Pratik bir temizleme imkanı sunarak tekrar tekrar kullanılabilir.

Duyusal Oyun Nedir?

Çocuğun duyularından bir veya birden fazlasını uyararak gelişim sağlamasına yardımcı olan oyunlara duyusal oyun denir. Duyusal oyunlar özellikle beyin gelişimine büyük katkıda bulunur. Duyuların gelişmesi, eşleştirme, çevreye anlam verme ve bilişsel gelişime yardımcı olan duyusal oyunlar beyindeki sinirler arasında bağlantılar kurar.

Duyusal oyun şişesi bu oyunlarda sıklıkla tercih edilen materyaller arasında yer alır. Çocuğun ince ve kaba motor becerilerini destekleyen duyusal şişe; karıştırma, boşaltma gibi oyunlar ile hareket koordinasyonu sağlamasının yanı sıra içerisindeki malzemelerin renk ve dokularının öğrenilmesine katkıda bulunur.

Uyarılma seviyesini düzenleyen, ‘’sakinleşme şişesi’’ olarak da adlandırılan duyusal şişe hareketli çocukların sakinleşmesini ve odaklanma becerilerinin güçlenmesine yardımcı olur. Renk, şekil, doku, sayı gibi temel şeyleri öğrenen çocukların deneyim ve duyuları arasında eşleşme yaratır.

Çocuğun akranlarıyla veya ebeveynleriyle beraber oynayabileceği sakinleşme şişesi, sosyal ve duygusal açıdan gelişmesine yardımcı olur. Sosyalleşme sabır, sıra bekleme ve empati özelliklerini güçlendirir. Sorun çözme yetilerini eğlenceli bir şekilde geliştirir. Hayal gücünü geliştiren duyusal oyunlar, hafızayı güçlendirerek kendini ifade etmeyi kolaylaştırır.

Duyusal oyunlar, Maria Montessori tarafından geliştirilen çocuk gelişim modelinin vazgeçilmez bir parçası olarak öne çıkar.

Montessori Eğitim Modeli

Maria Montessori tarafından geliştirilen Montessori eğitim modelinde çocukların gelişimi bireysel özelliklerine göre farklılık gösterir. Çocuğun ebeveyn veya öğretmenin hızına ayak uydurma zorunluluğunu reddeden bu modelde, çocuğa bağımsız ve güvenli bir ortam sunulur. Çocuğun bu ortamda ilgisini çeken materyallerle oynaması ve deneme yanılmalar aracılığıyla öğrenmesi sağlanır.

Somut öğrenmenin son derece önemli olduğu eğitim yaklaşımında, çocuğun kendine yetebilmesi ve bağımsız hareket edebilmesine dikkat edilir. Ortamda bulunan ebeveyn veya öğretmenler yalnızca gözlemcidir.

Doğdukları andan itibaren duyular yoluyla öğrenmeye başlayan çocukların keşif sürecini keyifli bir hale dönüştürerek deneyimlerini anlamlandırmalarını sağlayan pek çok materyal ve aktivite bulunur. Duyuların hassaslaşmasını ve gelişmesini sağlayan bu materyaller arasında duyusal oyun şişesi bir diğer adıyla keşif şişesi yer alır.

Keşif şişeleri dikkat çekici yapıları ile çocukların ilgisini çeker. Özel olarak tasarlanıp geliştirilen bu materyaller temiz, güvenli ve renkli görünümleri ile pratik bir kullanım olanağı sunar. Deneme yanılma yoluyla öğrenmenin en güvenli yolu olan keşif şişeleri, ebeveynlerin beğenisini kazanır.

DoerKids tarafından özel olarak tasarlanıp geliştirilen duyusal oyun şişeleri, çocuğun gelicim sürecine olumlu etki eder. Güvenli ve sorunsuz bir kullanım olanağı sunan bu materyaller, uzman pedagoglar tarafından tavsiye edilir.

Hafif ve sağlam yapılı bu materyal, ilk günden itibaren kullanıma uygun olarak tasarlanır. İçerisine eklenebilecek farklı doku, renk ve boyutta çeşitli malzemeler bulunur. Çocuk, malzemeleri istekleri ve zevkleri doğrultusunda kullanarak kendine özgü bir şişe yaratabilir.

Duyusal şişe ile yapılan aktiviteler sırasında renk, kelime, doku, koku gibi birçok farklı konunun eğlenceli ve somut bir şekilde öğrenilmesi sağlanır. Deneyim yoluyla öğrenmenin önemine uygun şekilde geliştirilen Montessori aktivitelerinde kullanılan duyusal oyun şişesi, çocuğun hafızasını güçlendirerek kalıcı öğrenmeye yardımcı olur.

Çocuk Gelişiminde Duyusal Oyun Şişesi Kullanımı

Sakinleşme şişesi kullanım süreci için belirli aşamalar takip edilmelidir. Bir çok farklı içerik hazırlayabileceğiniz DoerKids Duyusal Oyun Şişesi materyalinin en çok tercih edilen hazırlanma şekli, sim ve pul karışımını şişeye ekledikten sonra şişenin 2/3’üne ılık su doldurup, geri kalanına bitkisel gliserin ekledikten sonra bir iki damla bulaşık deterjanı damlatılınca yapılan içeriktir. Gliserin ve simli bu içerik çocukların odaklanmasına destek olur.

Aktivite amacıyla birçok farklı malzeme tercih edebilirsiniz. Ponpon, sim, pul, kum, boncuk, düğme, lego, yaprak gibi çocuğun ilgisini çekebilecek renkli ve farklı yapılardaki malzemeleri kullanıp şişeye ekleyerek güvenli öğrenme alanı oluşturabilirsiniz. Şişenin hazırlanma sürecinde çocuğun yanında olmanız güvenlik için son derece önem taşır. Küçük yaşlardaki çocuklar için şişenin içerisindeki malzemeleri kendiniz hazırlayabilirsiniz. Şişeye ilgi çekici renkli pirinçler, renkli kumlar doldurarak çocukların ince motor becerilerini geliştirebilirsiniz. Ardından şişenin ağzını kapatarak keşif başlar ve duyusal oyun şişesini her yere yanınızda taşıyabilirsiniz.

Çocuk ilgisini çeken malzemeleri, şişeye eklerken malzemenin rengi, ismi veya şekli gibi çeşitli sorular sorarak öğrenme sürecine olumlu bir katkıda bulunabilirsiniz. Renkli ve çocuğun dikkatini çeken bir görünüme sahip olan şişeler hazırlandıktan sonra da aktivitelere devam edilebilir.

Evdeki malzemelerle kolaylıkla kendi içeriğinizi oluşturabileceğiniz gibi DoerKids tarafından hazırlanan çeşitli hazır setleri edinip öğrenmeye adım atabilirsiniz.

DoerKids tarafından özel olarak tasarlanıp geliştirilen duyusal oyun şişeleri, çocuğun gelişim sürecine katkı sağlar. Güvenli ve sorunsuz bir kullanım imkanı sunan bu materyaller, uzman pedagoglar tarafından tavsiye edilir.