Image
11 Temmuz, 2023

Keşif Şişeleri ile Merak ve Duyuları Harekete Geçirin

İnsan, doğduğu andan itibaren duyularını kullanarak çevresini ve dünyayı keşfetmeye başlar. Duyularıyla algıladığı dünyayı, geliştikçe anlamlandırmaya başlar. Anlamlandırma aşamasının kolaylaşması için birtakım materyal ve etkinlikler bulunur. Çocuğun çevresini anlamlandırması, tanımlaması ve kendini tanımasında ebeveynlerin rolü oldukça büyüktür.

Çocuk gelişim sürecinde ilk desteklenmesi gereken alan duyulardır. Çocuk, duyuları aracılığıyla öğrenmeye başlar. Bu süreçte çocuğun duyularına hitap eden bir alan oluşturulmalıdır.

Kokladığı, duyduğu, gördüğü, tattığı ve dokunduğu cisimler arttıkça çocuğun beynindeki nöronlar arasındaki bağlantılar da artar. Böylece bilişsel gelişim desteklenir.

Çocukluk döneminde öğrenme becerisi karmaşıktır. Duyusal şişe, öğrenme sürecini kolaylaştırarak çocukların eğlenceli bir şekilde eğitim aşaması geçirmesine sahip olur. Keşif şişesi duyuları harekete geçirir. Dünyanın daha iyi algılanmasını ve adlandırılmasını sağlayan keşif şişeleri, merak duygusu uyandırır.

Keşif Şişesi Nedir?

Keşif şişesi, duyusal şişe olarak da bilinen bir çocuk gelişimi materyalidir. Duyusal açıdan çocuğun desteklenmesini sağlayan keşif şişesi, pek çok farklı şekilde kullanılabilir. Çocuk gelişimi için kullanılan bu materyal, çeşitli eğitici oyunlar için sıklıkla tercih edilir.

Keşif şişesi, saydam yapıya sahip dirençli materyalden üretilen ve çocuğun kavrayıp taşıyabileceği büyüklükteki şişelerdir. Şişenin içerisine eklenen su ve yoğunluğu farklı sıvı karışımlarına farklı renk, doku ve boyutlardaki malzemeler eklenir. Bu malzemeler, kişiye göre değişim gösterebilir.

Kapağı kapatılan şişe, çocuğun güvenli ve temiz bir eğlenme süreci geçirmesine olanak tanır. Eğlenmenin yanı sıra gelişim için de oldukça faydalı olan duyusal şişeler, sakinleşme ve öğrenme süreci için de kullanılabilir.

Duygu tanımlaması, soyut bilgi edinme, kavramları öğrenme, adlandırma, yaratıcılık, motor beceri gelişimi gibi konularda katkı sağlayan keşif şişesi, çocuğun öğrenme ve keşfetme isteğini artırır.

Keşif Şişesi Ne İşe Yarar?

Keşif şişesinin faydaları arasında ilk sırada yer alan duygu regülasyonu, çocuğun yaşamı boyunca ihtiyaç duyduğu bir beceridir. Duygu düzenleme becerisi, hayat kalitesini artırarak güvenli ve sorunsuz bir yaşam olanağı sunar. Düşüncenin duyguya, duygunun davranışa dönüştüğü sürecin çocuklukta çözümlenmesi daha kolaydır.

Duyusal şişe, aşırı uyarılmış hissedilen çeşitli duyguların ortaya çıktığı anlarda çocuğun sakinleşmesine olanak tanır. Şişenin içerisinde bulunan madde ve malzemeler odağın değişmesini sağlar. Odağı değişen çocuğun nefesi düzenlenerek sakinleşmesi sağlanır.

Kısa süre içerisinde sakinleşen çocuk ile açık iletişim kurularak çocuğun duygularını kendi kelimeleri ile ifade ederek tanımlaması sağlanır. Bu sayede çocuk, açık iletişim kurmayı ve duygularını ifade etmeyi öğrenebilir.

Sakinleştirici yapıya sahip keşif şişesi, bütün duyuların tek bir noktaya odaklanmasını sağlar. Duyu bütünlüğü, dikkat eksikliği ve hiperaktivite gibi sorunların erken yaşta doğru şekilde yönlendirilerek kontrol edilmesine yardımcı olur.

Yaratıcılığı geliştirerek hayal dünyasına katkıda bulunan keşif şişeleri, motor becerilerin gelişimine destek olur. Kaba motor becerilerin oluşmasıyla beraber kullanılabilen şişeler, ince ve kaba motor becerileri geliştirir.

Şişenin içerisine eklenen malzemeler, çocuğun gelişim sürecine uygun şekilde seçilirse öğrenme aşaması da kolaylaşır. Okul çağına yaklaşan bir çocuk için sayı ve harf gibi soyut kavramları eğlenceli bir şekilde öğrenmenin yollarından biri şişenin içerisinde harf ve rakam şeklinde boncuklar eklemektir.

Eklenen harf ve rakamları çocuğun seçmesi istenebilir. Seçilen parçaların tanımlanması ve örneklendirilmesi sonucunda çocuk, bilgileri kalıcı şekilde edinebilir. Bu sayede soyut öğrenme sürecine kolaylıkla adapte olabilir.

Keşif şişesi, ebeveyn ve çocuk arasındaki bağın güçlenmesine yardımcı olarak güven duygusunu artırır. Güvende hisseden çocuk, bağımsız bir birey olma sürecinde öz güvenli hareket eder.

Duyusal oyun şişeleri, çocuğun yaşıtlarıyla beraber oynaması sağlanabilir. Yaşıtlarıyla çeşitli aktivitelerde etkileşime giren çocuk sosyal açıdan gelişim gösterir. Empati kurmayı ve sabretmeyi öğrenirken iletişim kurma denemelerine başlar.

Duyusal oyunlar; fiziksel, bilişsel, duygusal ve sosyal açıdan gelişimi destekler. Duyulara hitap ederek farklı açılardan gelişime destek olan duyusal oyunlar için kullanılan bazı materyaller bulunur. Bu materyaller arasında yer alan keşif şişesi, her yaş için uygun yapısı sayesinde sıklıkla tercih edilir.

Keşif şişesi, duyuların gelişimine olumlu etki eder. Uzman pedagoglar tarafından tavsiye edilen duyusal oyun şişesi, çocuğun dikkatini çekerek odağını kaydırır. Odaklanmaya yardımcı olan sakinleşme şişesi, duyu bütünlüğü oluşturur.

Bütün duyulara hitap etmeyi başaran duyusal oyun şişeleri, çocuğun dilsel gelişiminde büyük rol oynar. Cisimleri tanımlama ve kavramları öğrenmeye yardımcı olan sakinleşme şişesi sayesinde çocuk çevresini tanır ve kendini daha rahat ifade etmeyi başarır.

Duyusal oyun şişesinin içerisinde kullanılan malzemeler, farklı yapılardan oluşur. Canlı renkleri ile çocukların ilgi odağı haline gelen duyusal oyun şişeleri; doku, renk, isim, sayı, boyut gibi soyut kavramların kalıcı bir şekilde öğrenilmesine olanak tanır.

Çocuk üç aylık olduktan sonra kullanılabilen, her yaşa uygun tasarımı ile beğeni toplayan keşif şişeleri, ince ve kaba motor becerilerin kazanılmasını sağlar. Kavrama, taşıma, parmakla gösterme, parmakla sayma gibi yetileri destekleyen keşif şişesi gelişim sürecini renklendirir.

Duyusal oyun şişesi çeşitli alanlarda pek çok farklı şekilde kullanıma uygundur. Şişenin kullanım öncesi hazırlanması gerekir. Hazırlık süreci, çocuğun özelliklerine uygun şekilde gerçekleştirilmelidir.

Keşif Şişesi Nasıl Kullanılır?

Keşif şişesinin hazırlık süreci ebeveyn veya öğretmenler tarafından gerçekleştirilir. Hazırlık aşamasında şişe ile oynayacak çocuğun gelişim seviyesi ve ilgi alanları gözetilir. Çocuğun gelişim seviyesine uygun malzemelerin kullanılması, öğrenme aşamasını destekler.

Sakinleşme şişesi olarak da adlandırılan keşif şişesi, renkli kum veya pirinçlerin içerisine saklanan nesnelerle oynanan arayıp bulma oyunu için ideal bir yapıdadır. Birçok temanın hazırlanabileceği şişelerde mevsimler, hava durumu, bitki gözlemi temalı içerikler oluşturulabilir. Temaların yanı sıra cisimlerin şişe içerisindeki hareketleri sayesinde çeşitli deneylerde kullanılabilir.

Bazı keşif şişe içerikleri için öncelikle sıvı karışımı hazırlanır. Farklı yoğunlukta sıvılarla farklı temalar oluştururulur. Yoğun maddeler, cisimlerin hareketini yavaşlatarak büyüleyici bir görünüm elde edilmesine olanak tanır. Şişede birkaç santimlik boşluk bırakılarak sıvının kolay hareket etmesi sağlanır.

Şişenin içerisine pul, sim, gıda boyası, bilye, düğme, boncuk, deniz kabuğu, lego gibi çeşitli parçalar eklenebilir. Parçaları çocuğun ilgisini çekebilecek temaya uygun şekilde ekleyerek hayal dünyasının genişlemesine katkıda bulunabilirsiniz. DoerKids Duyusal Oyun Şişesi ile hazırlanan içerikten sonra kapağı kapatınca herhangi bir sıvı akıtma problemi yaşamazsınız.

Çocuğun merak duygusu için son derece yararlı olan keşif şişesi; bedeni ve zihni rahatlatmak için de kullanılabilir. Fiziksel farkındalık sağlayarak sakinleşmeye yardımcı olan duyusal oyun şişesi endişe, öfke gibi uyarıcılığı yüksek olan duyguların düzenlenmesine imkan tanır.

Renk, sayı, harfler, boyut gibi kavramların öğrenilmesine destek veren keşif şişesinin içerisine ekleyeceğiniz çeşitli boncuklar yardımıyla çocuğun öğrenme sürecini kolaylaştırabilirsiniz. Eğlenceli bir öğrenme süreci yaşayan çocukta keşfetme isteği artar.

Dilsel gelişim sağlayan çocuklarda destekleyici bir kullanım biçimi de hikaye anlatımıdır. Çocuğun dilsel açıdan gelişmesini sağlamak ve yaratıcılığını artırmak için ebeveynler, şişenin temasına uygun hikayeler anlatabilirler. Çocuk zaman içerisinde oluşan temaya uygun hikayeler anlatmaya başlayabilir.

Duyusal Oyun Şişesi gıda ile temasa uygun olan kanserojen içerik bulunmayan materyallerden üretilir. Tekrar tekrar kullanım imkanı sunan oyun şişesi, pratik bir şekilde temizlenebilir. Bebeklikten itibaren bütün yaş grupları tarafından kullanılabilen duyusal oyun şişesi, sıvı akıtma kapağı ve darbelere karşı dirençli yapısı ile güvenle tercih edilir.