Image
12 Temmuz, 2023

Keşif Şişesi Nedir? Nasıl Kullanılır?

Keşif şişesi, çocukların gelişim sürecine olumlu etkileri bulunan duyusal materyaller arasında yer alır. Montessori eğitim modelinde kullanılan materyaller arasında yer alan keşif şişesi, çocuğun öğrenme aşamasını kolaylaştırır.

Çocuklar, doğdukları andan itibaren duyuları aracılığı ile yaşadıkları ortamı ve dünyayı algılamaya başlarlar. Bu algılama, belirli bir dönemden sonra anlamlandırma ihtiyacı doğurur. Çocuğun çevresini anlamlandırması ve temel kavramları öğrenmesi, gelişim sürecine katkı sağlar. Anlamlandırma ve tanımlama sürecinin desteklenmemesi çocuğun zorlanmasına neden olabilir.

Okul çağına kadar soyut öğrenme becerisi gelişmeyen çocukların, okul öncesi eğitim sürecinin somut materyallerle yapılması tavsiye edilir. Renk, doku, şekil, harf, sayı gibi soyut kavramların somut cisimler yardımıyla gösterilmesi çocuğun kalıcı bir şekilde öğrenmesini sağlar. Öğrenme sürecini, dikkat çekici malzemeler ile desteklemek oldukça önemlidir.

Keşif şişesi, temel kavramların pratik bir şekilde öğrenilmesine olanak tanıyan özel yapısı ile ebeveyn ve çocukların beğenisini kazanır. Birçok duyuya hitap ederek duyuların gelişmesine olanak tanıyan duyusal oyun şişesi, fonksiyonel yapısı ile çeşitli aktivitelerde kullanılabilir.

Duyusal Oyunlar

Duyusal oyunlar, çocukların gelişimini destekleyen aktivitelerdir. Kaba ve ince motor becerilerin gelişmesini sağlayan oyun türleri, duyma, görme, koklama, dokunma gibi duyuların güçlenmesine yardımcı olur.

Çocuk gelişim sürecinde zihinsel, bilişsel, dilsel ve duygusal açıdan destek sağlayan aktivitelerin yapılması tavsiye edilir. Nöronlar arasında bağlantıların kurulmasını sağlayan aktiviteler, beyin gelişimine olumlu etkide bulunur.

Duyusal oyunlarda en sık kullanılan materyal olan duyusal şişe, duyma, görme, dokunma gibi duyuları harekete geçirir. Duyusal şişenin içerisine eklenen malzemeler çocuğun renk, şekil, boyut, doku gibi temel kavramları kolaylıkla öğrenmesine olanak tanır.

Çocuğun ilgisini çekecek temaların oluşturulabildiği duyusal şişeler, sakinleşmeye yardım eden yapıya sahiptir. 2 yaş itibari ile  hareketlenen ve oldukça enerjik olan çocuklar, bağımsızlıklarını kazanmak için çabalarlar. Bu süreçte öfke ve ağlama nöbetleri geçirebilirler.

Öfke nöbetlerinin doğru şekilde yönetilmesine yardımcı olan sakinleşme şişesi, çocuğun odak noktasını değiştirir. Odağı değişen çocuk, yatışarak duygularını gözlemleme fırsatı yakalayabilir.

Şişenin içerisine eklenen materyallerin çocuk tarafından tanımlanması istenerek dilsel gelişim desteklenebilir. Sayı ve harflerden oluşan malzemeler kullanılarak alfabe, sayı saymayı öğrenme süreci kolay ve eğlenceli bir hale dönüştürülebilir.

Keşif Şişesi Nasıl Kullanılır?

Keşif şişeleri, farklı biçimlerde ve aktivitelerde kullanıma uygun yapıları ile dikkatleri üzerine çeker. Keşif şişesi, çocuğun güvenli bir şekilde eğlenmesine yardımcı olur. Dökülme, kırılma, bulaşma gibi problemler yaşanmadan çocuğun vakit geçirmesini sağlayan keşif şişesi, gelişim sürecinde büyük rol oynar.

Keşif şişesinin içerisine çocukların keşfetmesini istediği birtakım materyaller eklenerek hazırlanır. Sayı, şekil, harf ve boncuk gibi materyalleri pirinçlerin arasına saklayarak bulma oyunu yaratabilirsiniz. Çocuk, duyusal oyun şişesini her çevirdiğinde pirinçlerin arasında yer alan farklı bir sayı boncuğunu bulmaya çalışır.

İletişim becerisi ve sosyal gelişime de katkı sağlayan bu oyunları dilediğiniz her yerde çocuğunuzla beraber oynayabilirsiniz.

Çocuğun huzursuz veya öfkeli olduğu anlarda sakinleşmesi için kullanılabilen keşif şişesi, birçok temadan oluşturulabilir. Renk, mevsim, hobi, çizgi karakter gibi çeşitli seçenekler arasından birini tercih ederek çocuğun odaklanabileceği bir içerik hazırlayabilirsiniz.

Küçük yaşlardaki çocuklar, keşif şişelerini çalkalayıp içerisinde yer alan malzemeleri izlemeyi ve aramayı tercih ederler. Büyük çocuklar için deney şişesi olarak kullanılabilen keşif şişesin ile lav lambası veya zıplayan mısır deneyleri yapabilirsiniz. Keşif şişesi, çocuğun gelişim sürecine bağlı olarak farklı etkinliklerde kullanılabilir.

Dilsel becerilerin gelişmesi ile keşif şişesinde çeşitli temalar oluşturabilirsiniz. Oluşturulan tema üzerinden hikayeler yaratarak anlatabilirsiniz. Zaman içerisinde yeni temalar oluşturup çocuğun hikayeler yaratmasına olanak tanıyarak hayal gücünün genişlemesine ve zihinsel gelişimine katkıda bulunabilirsiniz.

Alfabeyi ve sayıları öğrenmek için etkili ve ideal bir materyal olan duyusal şişe, eğlenceli bir öğrenme olanağı sağlayarak bilgilerin kalıcı olmasına yardımcı olur. Pek çok farklı biçimde kullanılabilen keşif şişesinin sayısız faydası bulunur.

Keşif Şişesinin Faydaları

Çocuk gelişimi için birçok farklı aktivite ve materyal bulunur. Sağlıklı ve bağımsız bireylerin oluşmasına yardımcı olan bu materyaller arasında yer alan keşif şişesi, gelişime neredeyse her açıdan destek olur.

Keşif şişesi, çocuğun yaratıcılığını geliştirir. Hayal gücünün genişlemesini sağlayan keşif şişeleri, sanatsal yönü ortaya çıkararak destekler. Eklenen malzemeler doğrultusunda hikayeler oluşturarak çocuğun yaratıcılığını besleyebilirsiniz.

Algılanan çevrenin anlamlandırılmasını ve adlandırılmasını sağlayan duyusal şişeler, duyuların bütünleşmesine yardımcı olur. Dikkat çekici yapıları ile odak noktası haline gelen bu materyal, odak seviyesini ve süresini artırarak dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu gibi problemlerin küçük yaşta kontrol altına alınmasını sağlar.

Çocuğun kaba motor becerilerinin ortaya çıkmasından itibaren kullanılabilen keşif şişesi, kaba ve ince motor becerilerin geliştirilmesine olanak tanır. Her yaşta kullanıma uygun yapıları ile beğeni toplayan bu ürünler, sosyal açıdan da katkı sağlar.

Ebeveyn veya arkadaşlar ile birçok etkinlikte kullanılabilen keşif şişeleri, sosyal gelişime olanak tanır. Ebeveyn ile bağı güçlendirerek güveni artırırken empati ve sabır gibi önemli yetilerin gelişmesini sağlar.

Çocuğun okul çağına başlamadan önce soyut kavramlarla tanışması, okula adapte olmasını kolaylaştırır. Soyut kavramları, keşif şişesini kullanarak eğlenceli bir şekilde öğretebilirsiniz. Harf veya sayılardan oluşan boncukları ekleyerek sorular sorabilir veya şişenin içerisinde yer alan materyalleri saymasını isteyebilirsiniz.

Çocuğun soyut kavramları, somut parçalar üzerinden öğrenmesi bilgilerin kalıcılığını artırır. Hafızayı güçlendiren bu aktiviteler, eğlenceli bir eğitim süreci geçirilmesine yardımcı olur.

Renkli yapısı ile keşfetme isteğini artıran duyusal şişe, sakinleştirici içeriği ile nefesi düzenler. Bu özellik duygu regülasyonuna da yardımcı olarak çocuğun küçük yaşta duygularını tanımlamasını ve kontrol etmesini sağlar. Duygu düzenleme problemi, fiziksel ve zihinsel rahatsızlıklara yol açarak hayat kalitesini düşürür.

İlerleyen yaşlarda öğrenmenin zorlaştığı duygu düzenlemenin, çocuklukta öğrenilmesi yetişkinlik hayatına büyük katkı sağlar. Çocuğun duygu düzenlemeyi öğrenmesi öz güvenli, bağımsız ve kendini açıkça ifade eden bir yapıya sahip olmasına yardım eder.

Keşif Şişesi Yapımı

Keşif şişesi farklı biçimlerde yapılabilir. Evde bulunan malzemeler ile kolaylıkla hazırlanabileceği gibi çeşitli öğretici ve eğitici malzemelerle de hazırlayabilirsiniz. Duyusal oyun şişesi, çocuğun güvenli bir şekilde eğlenmesine olanak tanır.

Duyusal oyun şişesi içerisine su ve yoğun bir sıvı ekleyerek fon oluşturabilirsiniz. Şişede birkaç santimlik boşluk kalması, şişenin kullanım süreci için son derece önemlidir. Sıvının içerisine çocukların ilgisini çeken sim, pul, renkli makarna, deniz kabuğu, boncuk, lego, küçük oyuncak gibi birçok malzeme eklenebilir. Malzeme seçimleri çocuğun gelişim seviyesine ve ilgi alanlarına uyumlu şekilde yapılmalıdır.

DoerKids tarafından özel olarak geliştirilen duyusal oyun şişeleri darbeye karşı dayanıklı materyalden üretilir. Kanserojen madde içermeyen oyun şişesi, gıdalarla temas edebilen yapıya sahiptir.

Çocukların kolaylıkla kavrayıp taşıyabileceği büyüklük ve ağırlıkta olan duyusal oyun şişesi, geniş ağız formu ile farklı boyutlardaki malzemelerin eklenmesine yardımcı olur. Kapak kısmının iç bölümünde yer alan conta, şişenin sıkıca kapanmasını sağlayarak sıvının sızmasını önler.

Yıkanabilen ve yeniden hazırlanabilen yapısı ile uzun vadeli bir kullanım olanağı sunan duyusal oyun şişesi, yüksek memnuniyet oranına sahiptir.

Şeffaf yapılı, silindir formlu sakinleşme şişesi ebeveyn ve çocukların beğenisini kazanır. Sim, pul, bitkisel gliserin, gıda boyası gibi pek çok malzeme ile hazırlayacağınız çeşitli temalar ile çocuğunuzun gelişim sürecine katkıda bulunabilirsiniz.