Image
18 Temmuz, 2023

Sakinleşme Şişesi, Çocukların Modlarını Değiştirebilir mi?

Doğum anından itibaren çevrelerindeki her şey ile ilk kez karşılaşan çocukların duygu durumlarında ani değişimler olabilir. Kendini ifade edememe, inatlaşma, endişe etme gibi pek çok sebep çocuğun modunu değiştirerek zorlanmasına neden olabilir.

Çocuğun zorlayıcı duyguları yönlendirebilmesi için duygudan bir süreliğine uzaklaşması gerekir. Bu süreçte kullanılabilen materyallerden biri olan sakinleşme şişesi, çocukların dikkatini çeken eğlenceli yapısı ve renkli içeriği ile pratik bir kullanım olanağı tanır.

Sakinleşme şişesi, içerisinde bulunan özel karışım ve hazırlanan malzemeler aracılığıyla çocuğun modunu oldukça hızlı bir biçimde değiştirir. Kısa süre içerisinde sakinleşmeye yardımcı olan bu materyal, çocuk gelişimine pek çok açıdan katkıda bulunur. Çocukluk döneminde zaman zaman ani ruh hali değişimleri de görülebilir. Bu değişimlerin kontrol altına alınabilmesi için nedenleri incelenmelidir.

Çocuklarda Ani Ruh Hali Değişimi

Çocuklarda meydana gelen ani ruh hali değişimleri ebeveynleri endişelendirebilir. Ani ruh hali değişimleri çocukluk döneminde son derece sık görülen normal bir durumdur. Çocuğun dünyayı keşfetmeye başladığı bu süreçte anlamadığı ve anlamlandıramadığı şeylere karşı öfkeli, endişeli, korkmuş hissetmesi olağandır. Bilinmezliğin karşısında ortaya çıkan bu tip durumlarda ebeveynlerin çocuk ile ilgilenmesi önemlidir.

Henüz gelişim aşamasında olan çocuk, birçok şeyi yeni öğrenmeye başlar. Öğrenmediği, ilk kez karşılaştığı şeyler çocuğun ruh halini hızlı bir şekilde değiştirebilir. Gelişimsel süreçte normal olarak karşılanan bu durum için çocuğun duygularını ve düşüncelerini ifade etmesi son derece önemlidir.

Ebeveynlerin çocuğa destek olması, onun için güvenli bir alan yaratması çocuğun hissettiklerini anlatmaya çalışmasına yardımcı olur. Kızma, cezalandırma gibi davranışlar çocuğun içe kapanmasına neden olur.

Normal bir durum olan ani ruh hali değişimlerinde çocuğun, eleştirilmemesi gerekir. Eleştirilen çocuk kendinde bir sorun olduğunu, dışlandığını, kabul görmediğini ve sevilmediğini düşünebilir. Ruh halinin ani değiştiği süreçlerde çocuğun yanında olarak bu durumun normal olduğu hissettirilmelidir.

Ruh hali değişimlerinin kontrol edilmesinin yollarından biri de çocukla oyun oynamaktır. Ebeveyn ve çocuk arasındaki bağı güçlendiren oyunlar, çocuğun ruh halini dengeler.

Duyusal oyuncaklardan biri olan sakinleşme şişesi, zorlayıcı duygularla baş etmeye çalışan çocuklar için ideal bir materyaldir. Sakinleşme şişesi, çocuğun odak yönünü değiştirerek zorlayıcı duygulardan uzaklaşmasına yardımcı olur.

Sakinleşme şişesini, mod değişimi için özel olarak hazırlayabilirsiniz. İçerisine ekleyeceğiniz materyal ve maddeleri, çocuğun ilgi alanlarına göre şekillendirebilirsiniz. Sevdiği renkler, çizgi karakterler, mevsimler gibi pek çok temayı uygulayabileceğiniz sakinleşme şişesinin içerisine hafif yapılı malzemeler ekleyebilirsiniz.

Hafif yapılı malzemeler, sıvı karışımında yavaşça hareket ederek odaklanmayı sağlar ve beden farkındalığı geliştirir. Çocuğun sakinleşmesi için çeşitli hikayeler yaratabilir, şişenin içerisinde bulunan malzemelerin isimlerini ve renklerini sorabilirsiniz.

Çocuğun ruh halini dengelemeye yardımcı olan sakinleşme şişesi, çocuk gelişim sürecine katkı sağlayan yapısı ile ebeveyn ve öğretmenler tarafından oldukça sık tercih edilir.

Sakinleşme Şişesi Ne İşe Yarar?

Duyusal şişe, duyusal oyun materyalleri arasında en sık kullanılan parçadır. Duyusal şişeler çocuğun bilişsel, dilsel, sosyal, fiziksel ve duygusal gelişimine katkı sağlar.

İnsanlar doğdukları andan itibaren yaşadıkları çevre ve dünyayı duyuları ile algılayarak anlamlandırmaya çalışırlar. Algılanan cisimlerin anlamlandırılması çocuğun gelişim özelliklerine bağlı olarak farklılık gösterebilir. Anlamlandırma için pratik bir kullanım olanağı sağlayan sakinleşme şişesi, çocukların kavrama yeteneğinin oluştuğu andan itibaren kullanılabilir.

Sakinleşme şişesinin içerisinde yer alan materyaller çocuğun dikkatini çekerek odaklanmasını sağlar. Odaklanmayı güçlendiren ve odak süresini artıran yapıları ile beğeni kazanan duyusal şişeler, çocukların modlarını değiştirebilir.

Uzman pedagoglar tarafından kullanılması tavsiye edilen sakinleşme şişeleri, duyu bütünlüğü oluşturur. Duyu bütünlüğünün oluşması çocuklardaki endişe hissini azaltarak sakin ve güvenli bir yapıya sahip olmalarına yardım eder.

Çocuklar öğrenmeye karşı direnç gösterebilir. Öğrenme süreci çocuğun ilgi alanlarına uygun şekilde yürütülmelidir. Çocuğun dikkatini çekerek eğlenceli bir öğrenme imkanı tanıyan bu materyal, merak duygusu yaratarak keşif isteğini artırır. Böylece çocuğun öğrenmeye karşı direnç göstermesi önlenebilir.

Çocuklarda endişe, öfke, üzüntü gibi duygu durumlarının oluşmasının en büyük nedeni yetersiz veriye sahip olmalarıdır. Çocuğun çevresini ve kendini yeterince tanımaması, kendini ifade edememesi çocukta zorlayıcı duyguların ortaya çıkmasına neden olabilir. Duyusal oyun şişesi, çocuğun karmaşık öğrenme sürecini kolaylaştırarak kendini ifade etmesine yardımcı olur.

Okul çağına kadar soyut öğrenme becerileri yeterince gelişmemiş olan çocuklar, duyusal şişe yardımı ile soyut kavramları kalıcı biçimde öğrenebilirler. Bu süreç okul çağında çocuğun sınıfa ve derslere daha kolay adapte olmasını sağlar.

Çocuğa özel temaların hazırlanabildiği duyusal şişe yardımıyla hikaye yaratma, rol yapma gibi çeşitli yaratıcı oyunlar oynanabilir. Bu oyunlar çocuğun hayal dünyasını genişleterek sanatsal yönünün ortaya çıkmasını sağlar.

Sakinleşme Şişesinin Çocukların Ruh Haline Etkisi

Çocukluk döneminde ruh hali oldukça sık değişebilir. Tanıma ve tanımlama yetersizliği, çocukların öfkeli veya endişeli olmasına neden olabilir. Bu sürecin doğru şekilde yönetilmesi, çocuk gelişimi için son derece önemlidir. Çocuğun güvenli bir ortamda, doğru şekilde yönlendirilmesi ruh halini olumlu yönde etkiler.

Sakinleşme şişesinin içerisinde yer alan materyaller, çocuğun ruh halinin kısa süre içerisinde değişmesine yardımcı olur. Çocuğun odak noktasını farklı yöne kaydırarak sakinleşmesini sağlayabileceğiniz duyusal materyal, içerisinde bulunan sim ve pul gibi ince yapılı renkli tanelerin hareketi sayesinde odak seviyesini artırır.

Duyusal şişenin içerisindeki parçaları izleyen çocuğun nefesi düzenlenerek endişe veya öfke gibi duyguların yarattığı fiziksel etkiler ortadan kaldırılır. Odağı değişen çocuğun duygu durumu değişir. Zorlayıcı duyguların hissedildiği anlarda beden ve nefes farkındalığı sağlayan sakinleşme şişeleri, farklı biçimlerde de kullanılabilir.

Hikaye yaratma, sayı sayma, ayırt etme gibi birçok etkinlikte kullanılabilen duyusal şişe, çocuğun odak noktasını değiştirerek sakinleşmesine yardımcı olur. Sakinleşme şişesi kolay hazırlanabilen bir yapıya sahiptir.

Sakinleşme Şişesi Nasıl Hazırlanır?

Sakinleşme şişesi olarak adlandırılan duyusal oyun şişesinin içerisinde sim, pul gibi farklı malzemeler bulunur. İçeriği mini ponpon, sim, konfeti kağıdı, boncuk gibi çeşitli malzemeler ile zenginleştirilerek hazırlanabilir.

Şişenin içerisinde yer alan ve materyallerin yavaşça hareket etmesi için uygun zemini oluşturan sıvıyı hazırlamak için suya ek olarak bitkisel gliserin, sıvı sabun, bebe yağı, gıda boyası, şeffaf yapıştırıcı gibi maddeler kullanılabilir. Hem yetişkinlerin hem de çocukların pratik bir şekilde hazırlayabileceği sakinleşme şişesinin içerisinde farklı yoğunluklardan oluşan sıvıların kullanılması, materyallerin hareketinde etkili olur.

İhtiyacınız olan sakinleşme şişesini hazırlamak için Instagram’da yer alan @doerkids ve @duyusaloyunsisesi hesaplarından detaylı bilgi alabilirsiniz.

Duyusal oyun şişelerinin şeffaf olması, içerisine eklenecek malzemelerin görülmesi ve tam olarak verim elde edilmesine olanak tanır. Duyusal oyun şişeleri darbelere karşı dayanıklı yapıda üretilir.

Şişenin kapak bölümünün içinde yer alan conta sızdırmaları önleyerek sorunsuz şekilde kullanmanıza yardımcı olur. Yıkanarak tekrar tekrar kullanılabilen duyusal oyun şişesi, geniş ağız yapısı sayesinde büyük malzemelerin eklenmesine olanak tanır.

Silindir formundaki duyusal oyun şişesi, her yaştan çocuk ve yetişkin tarafından kolaylıkla kavranıp taşınabilen ağırlığa sahiptir. Özel olarak tasarlanan Duyusal oyun şişesi, kanserojen hiçbir madde içermeyen özel materyali ile sağlıklı, uzun ve güvenli bir kullanım süreci geçirilmesine imkan tanır.

DoerKids sakinleşme şişesi setleri ile kolaylıkla yapabileceğiniz içerikler sunmaktadır.