Image
14 Temmuz, 2023

Sakinleşme Şişesi Yapımı, Kendin Yap: 10 Farklı Tema

Çocuk gelişim sürecinin sağlıklı bir şekilde tamamlanması için pek çok farklı eğitim modeli, aktivite ve materyal bulunur. Çocukların öz güvenli, bağımsız ve kendini ifade edebilen bireyler olmasını sağlayan yaklaşımların başında Montessori modeli gelir. Bu modele uygun bir gelişim süreci için çocuğun öğrenme sürecinin soyut değil somut şekilde gerçekleştirilmesi gerekir.

Somut öğrenme için çocuğa, çeşitli materyallerden oluşan bağımsız bir ortam oluşturulmalıdır. Çocuğun ihtiyacı olduğu sürece yönlendirme yapılmalı ve yardım edilmelidir. Bu metodun en önemli materyallerinden biri olan sakinleşme şişesi, ilk üç aydan itibaren her yaş için kullanıma uygun yapıya sahiptir.

Evde yapılabilen sakinleşme şişesi, kullanılan çeşitli malzemeler yardımıyla çocuğun odaklanmasını sağlar. Farklı bilgileri deneyimler aracılığıyla öğreterek kalıcı hale gelmesini sağlayan sakinleşme şişesi, çocukların ilgisini çeken renkli yapıları ile beğeni kazanır.

Öğrenmenin yanı sıra çocukların sakinleşmesine yardımcı olan bu şişeler, duyuların bütünleşmesini sağlayarak duyu problemlerini önler. Odaklanma seviyesini artırarak çocuğun rahatlamasına yardımcı olur. Sakinleşme şişesi, evde hazırlanabilen pratik bir materyal olarak öne çıkar.

Sakinleşme Şişesi Nedir?

Maria Montessori yaklaşımında kullanılan çeşitli materyallerden biri olan sakinleşme şişesi, çocukların ilgisini çeken yapısı ve kolay kullanım imkanı ile ebeveynlerin beğenisini kazanır.

Montessori metoduna göre çocuğun bireysel gelişim özelliklerine bağlı olarak öğrenme süreci desteklenir. Çocuk gelişimine uygun materyaller arasından kendi ilgi alanına uygun cismi seçerek deneyim kazanır.

Güvenli ve temiz bir kullanım olanağı sunan sakinleşme şişesi, çocuğun somut malzemeler aracılığıyla öğrenmesine yardımcı olur. İçerisinde tercih edilen malzemeler, çocuğa öğretilmek istenen kavramlar ile bütün oluşturacak şekilde seçilebilir.

Renkler, sayılar, şekiller, alfabe gibi pek çok temel kavramın öğrenilmesini sağlayan sakinleşme şişesi durgun çocukların harekete geçmesini sağlarken hareketli çocukların odaklanmasına yardımcı olur.

Pedagoglar tarafından tavsiye edilen sakinleşme şişesi, birçok farklı biçimde tekrar tekrar kullanılabilen yapısı ile pek çok aktivite için uzun süreli kullanım imkanı sunar.

Sakinleşme Şişesinin Faydaları

Sakinleşme şişesi hareketli çocukların sakinleşmesine yardımcı olur. Odaklanma becerisini geliştiren şişeler, hayal dünyasını genişleterek yaratıcılığın artırılmasını sağlar. Sakinleşme şişesi, çocuğun deneyimlerini adlandırmasına yardımcı olarak kendini ifade etme becerisine katkıda bulunur.

Motor becerilerin gelişimini sağlarken duyma, görme, dokunma gibi duyuların entegrasyonuna yardım eder. Şişelere eklenen malzemelerin renk, boyut, şekil gibi özelliklerinin öğrenilmesine olanak tanır.

Duyu bütünlüğü yaratan sakinleşme şişesi, çocuğun keşif isteğini artırır. Somut öğrenme etkinliklerinin ilk materyallerinden biri olan bu ürünler, renk, sayı, harfler, boyut gibi kavramların öğrenilmesine destek verir, öğrenme sürecini kolaylaştırarak hafızayı güçlendirir.

Şişenin içerisine eklenen malzemeler, çocuğun ilgi alanlarına göre belirlenebilir. Çocuğun ebeveynleriyle veya akranlarıyla beraber kullanabileceği bu materyal, sosyal becerilerin gelişimine katkı sağlayarak empati ve sabır özelliklerinin oluşmasına yardımcı olur.

Sakinleşme şişesi, evde bulunan malzemelerle oldukça pratik bir şekilde hazırlanabilir. Çocuğun dikkatini çeken farklı temalar uygulanarak uzun vadeli bir kullanım olanağı tanır.

Sakinleşme Şişesi Nasıl Yapılır?

Duyusal şişe, evde kolaylıkla hazırlanabilmesi sayesinde çocuk gelişim sürecinde sıklıkla tercih edilir. Bu şişeler çocuk gelişimine katkıda bulunarak somut öğrenmeye yardımcı olur. Evde hazırlanabilen eğitici aktiviteler arasında yer alan sakinleşme şişesi aktiviteleri, sayısız seçeneği ile ebeveynlerin beğenisini kazanır.

Sakinleşme şişesinin ağız yapısı, içerisine eklenecek malzemelerin boyutları ile uyumlu olmalıdır. Tercih edilen şişenin üretildiği materyalin, sağlığa zararlı olmaması ve gıdalarla temasa uygun olması gerekir.

Küçük yaşta çocukların kullanımı için darbeye dayanıklı şişeler tercih edilir. Saydam, temiz ve sağlam bir şişe seçildikten sonra şişeye eklenecek materyaller seçilmelidir. Sim, pul, gıda boyası, ponpon, boncuk, deniz kabuğu, boncuk gibi sayısız malzeme arasından yaratmak istediğiniz temaya uygun parçaları seçebilirsiniz.

Sıvıların eklenmesi için şişenin ağzına uygun bir huni kullanarak etrafa sıçrama yapmadan şişeyi doldurmalısınız. Şişenin 1/3’ü su, geri kalanı ise yoğunluğu daha fazla olan bitkisel gliserin, sıvı sabun veya bebek yağı ile dolmalıdır. Yoğun maddenin etkisi ile şişeye eklenen materyaller sıvı içerisinde yavaşça hareket eder. İçeriğin hazırlanmasının ardından birkaç santimlik boşluk bırakılarak kapak kapatılır.

Renkli ve canlı bir içeriğin oluşması, çocuğun ilgisini çekerek odaklanma süresini ve miktarını artırır. Özellikle çok hareketli çocukların sakinleşmesi için kullanılan sakinleşme şişesi, 2 yaş sendromu ile beraber ortaya çıkan öfke nöbetlerinin de kolay atlatılmasına yardımcı olur.

Sakinleşme şişesinin içerisinde kullanılan malzemeler, çocuğun ilgi alanlarına uygun parçalar arasından tercih edilir. Çocuğun hayal dünyasını genişleten ve yaratıcılığını artıran duyusal şişeler yardımıyla deneyimlerin anlamlandırılması sağlanır. Çocuğun bedenini ve zihnini kısa süre içerisinde rahatlatarak sakinleşmesine yardımcı olan duyusal oyun şişesi, yüksek uyarıcılığa sahip duyguları düzenler.

DoerKids tarafından geliştirilen ve dayanıklı yapıdan oluşan sakinleşme şişeleri, çocuğun gelişimini desteklerken odaklanma süresini artırmayı hedefler.

Sakinleşme Şişesi Temaları

Çocukların sakinleşmesine yardımcı olan duyusal oyun şişesi, çevrilerek veya sallanarak çocuğun odak noktası haline gelir. İçerisinde bulunan malzemelerin çocuğun ilgi alanlarına uygun olması, çocuğun oyuncakla daha fazla vakit geçirmesine olanak tanır. Sakinleşme şişesi, farklı malzemeler kullanılarak çeşitli temalarda hazırlanabilir.

Denize ilgisi olan bir çocuk için deniz temalı sakinleşme şişesi hazırlanabilir. Deniz teması için mavi gıda boyası, mavi simler, deniz kabukları, balık şeklinde pullar tercih edilerek renkli ve eğlenceli bir deniz görünümü yaratabilirsiniz.

Harf ve sayıları öğrenmeye başlayan çocukların, eğlenceli bir öğrenim süreci geçirmesini sağlamak için alfabe temasına ağırlık verebilirsiniz. Hazırladığınız şişenin içerisinde renkli simler, harf ve rakamlardan oluşan pul veya boncuklar ekleyebilirsiniz.

Çocuğunuzdan şişenin içerisindeki harf ve rakamları bulmasını isteyerek hem eğlenceli bir öğrenme süreci oluşturabilir hem de odaklanmasını sağlayabilirsiniz.

Kış temalı sakinleşme şişeleri, çocukların favorileri arasında yer alır. Sıvının içerisine beyaz sim ve pullar, kar tanesi şeklinde konfetiler, yeni yılı çağrıştıran kırmızı ve yeşil ponponlar ekleyerek renkli bir kış teması oluşturabilirsiniz.

Uzaya ilgi duyan çocuklar için ideal bir tema olan uzay teması, pratik bir şekilde hazırlanabilir. Lacivert renkli gıda boyası veya sim ekleyeceğiniz sıvıya, gezegen şeklindeki konfeti ve pullar ekleyebilirsiniz. Sarı ve gri renkli ışıltılar katarak kusursuz bir uzay atmosferi yaratabilirsiniz.

Sakinleşme şişesinin içerisine legolar da eklenebilir. Renkli yapıları ve yaratıcılığı geliştiren özellikleri ile lego parçaları, çocukların her zaman dikkatini çeken oyuncaklardır. Sıvının içerisine beyaz simler ve renkli lego parçaları ekleyerek dikkat çekici bir görünüm elde edebilirsiniz.

Işıltılı bir tema yaratmak için renkli sim ve pulları şişenin içerisine ekleyerek eşsiz bir parıltı temasına sahip olabilirsiniz.

Kumsal teması için deniz kumuna benzeyen ince yapılı kahverengi kumlar, deniz kabukları ve mavi boncukları kullanarak çocuğunuzun beğenisini kazanabilirsiniz.

Çiçek şeklinde pullar, yeşil simler, yaprak biçimindeki konfetileri veya doğadan topladığınız yaprak ve çiçekleri kullanarak doğa temelli içerikler hazırlayabilirsiniz.

Duyusal Oyun Şişesinin geniş formlu ağzı sayesinde figür hayvanlarını kullanarak çiftlik, vahşi doğa, su altı gibi çeşitli temalar oluşturabilirsiniz.

Şişenin içerisine çocuğunuzun sevdiği çizgi film karakterlerinin küçük oyuncaklarını ekleyerek ona özel bir tema hazırlayabilirsiniz.

DoerKids tarafından geliştirilen özel tasarım sakinleşme şişeleri, renkli yapıları ile çocukların dikkatini çekerek eğlenceli vakit geçirmelerini sağlar.