Çocuk gelişim sürecinde dikkate alınması gereken bazı unsurlar yer alır. Bu unsurlar, çocuğun güvenli ve sağlıklı bir şekilde büyümesine yardımcı olur. Çocuğun olumlu bir şekilde gelişim göstermesini sağlamak için birçok aktivite bulunur. İlk aylardan itibaren duyusal oyunlar kullanılarak çocuğun eğlenceli bir şekilde öğrenmesi sağlanabilir.
Doğduğu andan itibaren çevresini ve dünyayı duyuları ile algılayan çocuk, fiziksel açıdan geliştikçe bilişsel özelliklerini besleyecek etkinliklere ihtiyaç duyar. Bu süreçte çocuğun duyularının geliştirilmesi son derece önemlidir. Duyu gelişimi bilişsel, zihinsel, duygusal, sosyal ve dilsel gelişimi de beraberinde getirir.
Algıladığı dünyayı anlamlandırmak çocuğun güvende hissetmesini sağlar. Anlamlandırma sürecinin kolay bir şekilde yürütülmesi için çeşitli duyusal materyaller bulunur. Görme, dokunma, tatma, duyma ve koklama gibi duyuların gelişimini destekleyen bu materyaller uzmanlar tarafından tavsiye edilir.
Duyusal şişe, fonksiyonel yapısı ile duyusal materyaller arasında en sık tercih edilen parçalardan biridir. Tekrar kullanım olanağı ve değiştirilebilen içeriği sayesinde çocukların ilgisini çeken duyusal şişeler, bebeklikten itibaren her yaşta kullanıma uygundur.
Duyusal şişeler görme, dokunma ve dinleme duyularının gelişimine katkı sağlar. Şişenin içerisinde bulunan sıvı karışımı, farklı materyallerin eklenebildiği özel bir alan oluşturur. Karışıma eklenen farklı renk, boyut ve şekildeki malzemeler ile çocuğun dikkatini çekerek odaklanma süresini ve seviyesini artırabilirsiniz.
Sakinleşme şişesi, özel olarak hazırlanan içeriği sayesinde çocuğun odak noktasını değiştirebilir. Yüksek duygu durumlarının gözlemlendiği anlarda çocuğun dikkatini kaydırmaya yardımcı olan sakinleşme şişesi, içerisindeki malzemelerin hareketi ile beraber nefesi düzenleyerek bedensel ve duygusal rahatlama sağlar. Bu rahatlama endişe ve öfke gibi zorlayıcı duyguların hafifletilmesine yardımcı olur.
Sakinleşme şişesi, saydam yapıda bir şişenin içerisine eklenen sim, pul, boncuk gibi çeşitli materyallerden oluşur. Sakinleşme şişesinin içerisine farklı yoğunluklardan oluşan sıvılar eklenerek materyallerin kolaylıkla hareket etmesi sağlanır. Şişenin darbelere karşı dayanıklı olması son derece önemlidir. Sakinleşme şişesinin içerisinde eklenen sıvı karışımı ile ihtiyaç duyulan zemin hazırlanır.
Sıvının içerisinde çocuğun ilgisini çekebilecek pul, sim, ponpon, gıda boyası, boncuk, kum, lego, oyuncak gibi çeşitli malzemeler eklenir. Malzemelerin yavaşça hareket etmesi için suyun içerisine sabun, jöle, sıvı sabun, gliserin gibi sıvılar eklenir. Malzemeleri, planladığınız aktiviteye uygun şekilde hazırlayabilirsiniz.
Çocuğun gelişimini destekleyen sakinleşme şişesi DoerKids tarafından özel olarak üretilerek sızdırmaz kapağı, tekrar kullanım olanağı ve ürün boyutları sayesinde duyusal oyunlar için uygun hale getirilir.
Sakinleştirici duyusal şişenin belirlenen pek çok faydası bulunur. Renkli ve eğlenceli yapıları ile çocukların dikkatini çekmeyi başaran bu materyaller, duygu kontrolünü öğrenme aşamasındaki çocukların sakinleşmesine yardımcı olur.
Motor becerilerin geliştiği ve kelimelerin kullanılmaya başlandığı dönemde 2 yaş sendromu ortaya çıkar. 2 yaş sendromunda çocuk kendine yetebildiğini kanıtlamak için hareket eder. Bireyselliğini ve bağımsızlığını göstermek için harekete geçen çocuklar, kendilerini tam anlamıyla ifade edemediklerinde öfke nöbeti yaşayabilirler.
Çocuğa sınır konulması gereken bu dönemde çocuk, istediği her şeyin gerçekleşmesi gerektiğine inanır. İstekleri gerçekleşmediği takdirde inatlaşarak ebeveynini ikna etmeye çalışabilir. Çocuğun inatlaştığı veya öfke nöbeti geçirdiği anlarda onunla iletişim kurmak imkansız hale gelir.
Oldukça yorucu olan bu sürecin kolay ve sağlıklı bir şekilde yönetilmesine olanak tanıyan sakinleşme şişesi, çocuğun odak noktasını değiştirir.
Odak noktası değişen çocuk, keşif şişesi içerisinde yer alan malzemelerin yavaşça hareket etmesini izlerken nefesini düzenleyerek sakinleşir. Sakinleşmenin ardından ebeveynlerin çocuk ile iletişime geçerek kendini ifade etmesi için imkan tanıması gerekir.
Sakinleşme şişesi çocuğun kavrama becerisinin ortaya çıktığı ilk andan itibaren güvenle kullanılabilir. Bulunduğu çevreyi duyuları ile algılamaya başlayan çocuğun anlamlandırma sürecine destek veren sakinleşme şişesi, eğlenceli bir öğrenme yöntemi olarak da tercih edilir.
Çocuğun sakinleşmesi için ilgi çekici temalar yaratarak hikayeler oluşturabilirsiniz. Hayal dünyasını genişleten bu aktivite, çocuğun sakinleşmesini ve huzurlu vakit geçirmesini sağlar.
Duygu regülasyonu, bireyin yaşamı boyunca ihtiyaç duyduğu bir beceridir. Duygu regülasyonu, çocukluk döneminde kolay bir şekilde edinilebilir. Bu becerinin elde edilmesi için ebeveyn ve öğretmenlerin desteğine ihtiyaç duyulur.
Olay veya durumlar karşısında verilen tepkilerin temelinde duygu kontrolü yatar. Duygu düzenleme, duyguların fark edilip tanımlanarak kontrol edilmesine yardımcı olur. Duyguların düzenlenmesi, düşüncelerin anlamlandırılarak tepkilerin kontrolünü sağlar.
Duygu düzenleme problemi yaşayan bireylerde fiziksel ve zihinsel pek çok problem ortaya çıkabilir. Yetişkinlik sürecinde duygu düzenleme çalışmaları bireyleri zorlayabilir. Çocukluk evresinde duyguların düzenlenmesine yardımcı olarak sağlıklı ve konforlu bir yaşam olanağı sunulabilir.
Duygu düzenleme sürecinde çocuğun uyarıcıların etkisinden uzaklaşarak odak noktasını değiştirip sakinleşmesi gerekir. Sakinleşme için kullanılan materyaller arasında yer alan sakinleşme şişesi, çocuğun odağının kaymasını sağlar.
Sakinleşme şişesinin içerisinde yer alan renkli simler, yoğun sıvının yarattığı etki sayesinde yavaşça hareket eder. Renkleri ile çocuğun dikkatini çeken şişedeki simlerin hareketi, çocuğun odaklanmasını sağlar. Bu sırada duyguların anlık etkisinden kurtulan çocuk ile iletişim kurulabilir.
Ebeveynin çocukla açık iletişim kurarak onun kendini ifade etmesine fırsat tanıdığı güvenli bir ortam oluşturması son derece önemlidir. Güvende hisseden çocuk, duygularını tanımlamayı öğrenerek ihtiyaç duyduğunda kendini ifade etmeye başlar.
Sakinleşme şişesi her yaştan çocuk ve yetişkinin kullanımına uygun olarak geliştirilir. Endişe, öfke, üzüntü gibi ağır duygularla başa çıkılmasını kolaylaştıran materyal propriyosepsiyon hissi yaratarak zihnin boşaltılmasına yardımcı olur.
Şişenin içerisindeki renkli sim ve pulların yavaşça hareket ederek dibe çökmesini izlemek, nefes alışverişini düzene sokar. Yavaşlayan nefes ile beden ve duygular kontrol altına alınır. Duyguların yarattığı aşırı uyarılmış hissinin geçmesiyle beraber bireyler duygu düzenleme aşaması için harekete geçebilirler.
Duyusal oyun şişesi farklı biçimlerde kullanılabilir. Öğrenme, eğlenme ve sakinleşme gibi amaçlarla kullanılan sakinleşme şişesinin hazırlık aşaması, amaca uygun şekilde gerçekleştirilmelidir.
Sakinleşme şişesinin hazırlık evresinde kullanım amacı fark etmeksizin çeşitli sıvılar karıştırılmalıdır. Örneğin şişenin bir bölümüne su eklendikten sonra geri kalanına sudan yoğun yapıda bir sıvı eklenir. Farklı yoğunluktaki bu sıvı, şişeye eklenecek malzemelerin yavaş hareket etmesini sağlayan bir alan oluşturur.
Sıvının hazırlanmasının ardından şişenin içerisine eklenecek malzemeler, kullanım ve ilgi alanına uygun şekilde seçilir.
Duyusal şişe, öğrenme amacıyla kullanılacaksa çocuğun öğrenmesi istenen kavramlara uygun şekilde hazırlanmalıdır. Alfabeyi öğrenecek bir çocuk için şişenin içerisine harf formunda boncuklar eklenebilir. Yaratıcılık ve eğlence için çocuğun ilgisini çeken temalar yaratılabilir. Sayma, ayırt etme, tanımlama gibi öğrenme aşamaları için farklı yapılardaki materyaller tercih edilebilir.
Sakinleşme amacıyla kullanılan şişenin içerisinde sim ve pul gibi hafif ağırlıklı parçalar eklenir. Malzemelerin hafif ağırlıklı olması sıvı karışımının içerisinde yavaş hareket etmesini sağlar. Yavaş hareket odaklanmayı sağlayarak nefesi düzenler. Nefesin düzenlenmesi ile beraber farkındalık hissi gelişir ve duygu kontrolü sağlanır.
DoerKids tarafından geliştirilen ve uzman pedagogların tavsiye ettiği sakinleşme şişesi, aşırı uyarılan çocuğun sakinleşmesine yardımcı olarak duygularını kontrol etmesini sağlar.
Sağlığa zarar vermeyen materyallerden üretilen sakinleşme şişesi, yüksek dayanıklılığa sahip yapısı ile bükülme yapmaz. Tekrar tekrar kullanılabilen şişe, el ile yıkamaya uygundur. Geniş ağız formu sayesinde birçok farklı malzemenin eklenebildiği sakinleşme şişesi, uzun vadeli ve güvenli bir kullanım olanağı sunar.