Çocuk, doğduğu andan itibaren her geçen gün gelişen bir varlıktır. Çocuk gelişimi ebeveynler tarafından desteklenmelidir. Destek süreci doğum anından itibaren temas ile başlayıp iletişim ile devam eder.
Çocuğun duygusal, bilişsel, fiziksel ve dilsel açıdan gelişimini destekleyen birtakım materyaller ve teknikler bulunur. Pedagojik açıdan araştırılan tekniklerin uygulanabildiği materyaller, son derece işlevseldir.
Eğitici oyun çeşitleri, çocuk gelişimini desteklerken eğlenceli bir öğrenme süreci sağlar. Eğitici oyunlar, yaş gruplarına bağlı olarak farklılık gösterir. Çocuğa doğru bir öğrenme sürecinin sunulması için yaşına en uygun materyallerin tercih edilmesi önerilir.
Çocuk gelişimine uygun oyun ve oyuncaklar yaş aralıklarına göre 0-1 yaş, 1-2 yaş, 2-3 yaş, 3-4 yaş ve 4+ yaş şeklinde kategorize edilir. Kategoriler belirlenirken çocuğun fiziksel, psikolojik, duygusal ve bilişsel gelişimi göz önüne alınır.
0-1 yaş aralığındaki bebekler için özenle tasarlanan eğitici oyuncak çeşitleri arasında bebek aynası ve görsel kartlar yer alır. Bu süreçte bebekler günün büyük bir bölümünü uyuyarak geçirirler. Uyanık kalınan sürede bebeklerin kas gelişimin desteklenmesi, hareket etmelerine yardımcı olur.
Bebeğin kendini ve çevresini keşfettiği bu dönemde, görsel uyaranlar son derece önemlidir. Bebek aynası, bebeğin emekleme ve yürüme sürecine katkıda bulunur. Bunun yanı sıra kasları çalıştırıp vücut dengesinin sağlanmasına yardımcı olur.
Bilişsel gelişimin sağlanması %90 oranında görsel olarak sağlanır. Kontrast görsellerin bulunduğu çift taraflı uyarım kartları, çocuğun öğrenme sürecini hızlandırarak gelişimini destekleyen yapıdadır.
1-2 yaş aralığı ise bebeğin bazı kelimeleri kullanmaya başladığı ve fiziksel olarak harekete geçtiği dönemdir. Büyük parçalardan oluşan renkli eğitici puzzle çeşitleri bu yaş aralığı için uygundur. Görseller ve oyunlar, gelişimi yüksek oranda destekler.
Bebeğin kendini keşfettiği süreçte, benmerkezci tutumlar görülebilir. Kavrama yeteneği gelişen bebek, bu süreçte büyük parçalı yapbozlarla oynayarak el göz koordinasyonunu geliştirir. Renk ve hayvanlar gibi temel kavramlar öğrenilerek ayırt edilmeye başlanır.
2 yaş sendromunun ortaya çıktığı 2-3 yaş aralığı, çocuğun fiziksel açıdan tek başına hareket etmeye başladığı ve kendini ifade etmek için çabaladığı bir dönemdir. Bu dönemde çocuklar benmerkezci davranarak eşyalarını paylaşmaktan kaçınabilir. İstekleri olmadığında öfke krizine girerek uzun süren ağlama atakları geçirebilirler.
Çocuğun odak noktasının değiştirilmesi gereken ve iyi yönetilmesi gereken bu süreçte, gelişim açısından da yüksek verim elde edilir. Bağımsızlığını ilan eden çocuğun güvenliği sağlanarak yumuşak bir şekilde net sınırlar konulmalıdır.
Eğitici yapboz çeşitleri dikkat süresi artan çocuklar için ideal etkinlik materyalleridir. Görsellere karşı hassasiyetin gelişmesiyle eşleştirme, ayırt etme gibi farklı işlevler öğrenilebilir. Ebeveynlerin oldukça sık soru cevaplaması gereken bu süreçte, görsellerden oluşan oyunlardan yararlanılabilir. Oyunlar hayvan, gezegen, taşıt, sayı, kelime, uzay, okyanus ve çiftlik temalarından oluşur.
Sayı sayma, dil gelişimi, hafıza, odaklanma, eşleştirme, ipe dizme gibi özelliklerden oluşan puzzle ve eğitici oyun seçenekleri ile 2-3 yaş arası gelişim desteklenebilir. Bu oyunlar yalnızca duygusal ve bilişsel değil, aynı zamanda ince motor becerileri kapsayan fiziksel açıdan da destek sağlar.
3 yaş itibariyle çocukların oyun çağı başlamış olur. Eğitici kutu oyunu gibi aktiviteler için uygun olan bu süreçte, motor becerileri ve yardımsız hareket kabiliyeti oldukça gelişir. 3-4 yaş aralığındaki çocuk; sayı saymayı, renkleri, hayvanları, kelimeleri ve soyut kavramları öğrenir.
2 yaş sendromu iyi şekilde yönetilebilirse 3 yaşından itibaren çocuklar benmerkezci tutumlarını bırakarak toplumun bir parçası haline gelirler. Böylece çocuğun empati yeteneği ve duygusal bağ kurma olanağı artar. Sosyalleşmeye başlanan bu dönemde çocuk, etrafındaki her şeyi merak eder. Merak duygusunun doğru şekilde giderilmesi gelişim için son derece önemlidir.
Fiziksel açıdan oldukça verimli olunan bu dönemde, çocuk tek başına veya başka kişilerle oyun oynayabilir. Şarkı, masal, şiir gibi hayal gücünü geliştiren aktivitelere ilgi artar. Ayırt etme, hatırlama ve odaklanmanın artış gösterdiği yaş aralığında çocuğun puzzle ve kutu oyunu gibi eğitici etkinliklerle desteklenmesi tavsiye edilir.
Ekstra kalın olarak tasarlanan ve farklı parça sayılarından oluşan yapboz çeşitleri, dikkat çekici görsellerle renklendirilir. Sayılar, kelimeler, hayvanlar, robotlar, gezegenler ve taşıtlar gibi temel görseller, çocuğun öğrenme sürecine katkıda bulunur. Bu ürünler el göz koordinasyonunun gelişimi ve problem çözme yetisinin oluşumunda büyük rol oynar.
Kutu oyunları da tıpkı yapbozlar gibi hayvan ve soyut görsellere sahiptir. En az 2 kişi ile oynanan kutu oyunları, çocuğun sosyalleşmesine olanak tanır. Oyunlar eşleştirme, ayırt etme, gözlem yapma, hafıza, odaklanma ve sabır gibi özelliklerin gelişimini sağlayarak çocuğun karakter oluşumuna katkı sunar.
Ebeveynlerle veya yaşıtlarıyla oyun oynayan çocuk, duygusal bağ kurmayı ve empati yapmayı öğrenerek benmerkezci tavrından uzaklaşır. Bu sayede toplumun bir parçası haline gelir.
Çocuklar 4 yaşından itibaren fiziksel açıdan büyük oranda kendilerine yetebilirler. Motor becerileri ve hareket kabiliyetleri gelişen çocuk, tek başına birçok aktivitede bulunabilir. Kuralları öğrenen ve kendini kontrol etmeye başlayan çocuğun problem çözme yeteneği, algılama, yorumlama, dil becerisi gibi özellikleri gelişmiş olur.
Duygularını ifade ederek sosyalleşmeye başlayan çocuk, ebeveynleriyle ve arkadaşlarıyla vakit geçirir. Bütün bu olumlu değişimlere rağmen çocuğun gelişim süreci devam eder. Sürecin desteklenmesi için çocuğun dikkatini çeken verimli etkinlikler yapılmalıdır. Dikkat çekici etkinliklerin başında ise oyunlar gelir.
4+ yaş için özenle geliştirilen eğitici yapboz ve oyunların oynanması tavsiye edilir. Gelişimin her döneminde kullanılması önerilen yapbozlar, 4 yaş itibariyle farklılaşır. Daha küçük detaylardan oluşan görsellerin yer aldığı puzzle çeşitleri, birbiriyle uyumlu parçalara sahiptir.
El göz koordinasyonunun gelişmesine olanak tanıyan ve problem çözme becerisini artıran yapbozlar, birçok farklı tasarımdan oluşur. Ton geçişleri ve ince detaylar sayesinde çocuğun algılama, odaklanma ve yorumlama yeteneği oluşmaya başlar. Yapbozu tamamlarken sabır yetisi artan çocuk, daha sakin bir yapıya sahip olur.
Kutu oyunları ise birden fazla işleve sahip olan farklı etkinliklerden oluşur. Hafıza, eşleştirme ve odaklanma özelliklerinin ilerlemesini sağlayan kutu oyunlarında soyut görseller kullanılır. Soyut kavrama yeteneğinin ortaya çıkmasına yardımcı olan bu ürünler, birden fazla kişi ile oynanabilir.
Ebeveynler tarafından yönetilen kutu oyunları ile çocuğun odaklanması sağlanır. Görsel ağırlıklı olan bu ürünler, el göz koordinasyonu için de uyumlu şekilde tasarlanır. Üzerinde harf ve farklı dillerden kelimelerin yer aldığı oyunlar, dil gelişimine yardımcı olur.
DoerKids, çocukların yaş aralıklarına uygun şekilde geliştirip tasarladığı yapboz ve kutu oyunları ile gelişime katkı sağlar. Ürünlerin tamamı ASTM, CE, CPSIA, EAC ve UKCA tarafından sunulan güvenlik yönetmeliklerine uygun şekilde üretilir.
Oyunların materyalleri Avrupa’dan ithal edilen birinci sınıf mukavva ve kaplamalar kullanılır. Çocukların sağlığı için herhangi bir problem oluşturmayan bu ürünler, kolay temizlenme özelliğine sahiptir. Özel kaplamaları sayesinde pratik bir şekilde temizlenir.
Çocukların dikkatini çeken ve eğlenirken öğrenmelerini sağlayan kutu oyunları ile yapbozlar; fiziksel, duygusal, psikolojik, bilişsel ve dilsel gelişime büyük katkı sağlar. DoerKids tarafından hazırlanan eğitici oyunları tercih ederek çocuğunuzla beraber kaliteli zaman geçirebilir ve onun gelişimine yardımcı olabilirsiniz.